Minister Hugo de Jonge bezocht op 19 juni 2023 in Voorhout 2 woningbouwprojecten die niet enkel energieneutraal zijn, maar zelfs energie opleveren. Hij bezocht het project samen met de Zuid-Hollandse gedeputeerden Anne Koning (wonen & ruimtelijke ordening) en Berend Potjer (energie, omgevingswet en natuur).
Nieuwe standaard
Onder het motto ‘van BENG naar MENG’ pleit Zuid-Holland daarom bij de minister voor een wijziging in het bouwbesluit van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) naar Meer dan Energieneutrale Gebouwen (MENG) als de nieuwe standaard. Van der Hulst: “Met deze twee wijken heb ik laten zien dat het gewoon kan. Door slim energiemanagement kan ook de bewoner hiervan profijt hebben en dat resulteert in een betaalbare energierekening met veel minder woonlasten tot gevolg”
Zonnepanelendak
Het eerste project is Energierijk Wonen in Voorhout met zeventien energieleverende woningen waar de zonnepanelen niet op het dak liggen, maar het dak zijn. Als er energie over is wordt daarmee de buurtbatterij opgeladen, die de energie opslaat om de elektrische buurtauto’s op te laden of energietekorten aan te vullen. Dit slimme wijknet houdt het energiesysteem in balans en voorkomt zo dat het net vastloopt door netcongestie.
Het project De Kabel is een kleinschalig woonproject met 7 energiezuinige woningen. Deze woningen zijn van FSC-hout en van andere circulaire en biobased bouwmaterialen gemaakt.
Koel bouwen
Tijdens het werkbezoek bood gedeputeerde Potjer namens de provincie ook een whitepaper aan over het koelhouden van gebouwen. Gedeputeerde Berend Potjer: “In Nederland kijken wij vooral naar de verwarming, maar met de klimaatverandering en verstening wordt opwarming een steeds groter probleem. Van belang is dan ook om nu al na te denken hoe je woningen, wijken en steden koel kan houden, koel kan bouwen. Als we nú beginnen dan zijn we op tijd, maar als we over 10 jaar beginnen dan zijn we te laat.”
Toekomstbestendig
De provincie Zuid-Holland heeft eerder dit jaar het Convenant Toekomstbestendig Bouwen getekend. Met dit convenant wordt stapsgewijs duurzamer, snellere en meer betaalbare woningbouw mogelijk. Er zijn al meer dan 100 publieke en private partijen bij aangesloten om voor ieders voordeel eenduidige richtlijnen voor de bouw te creëren.
Gedeputeerde Anne Koning: “Het is nu meer dan ooit nodig om toekomstbestendig te bouwen, ofwel: klimaatadaptief, circulair, biobased, energieneutraal, gezond, emissieloos en natuurinclusief. Daarom roepen we het Rijk op om mee tedtoen met het Convenant Toekomstbestendig Bouwen onder andere door delen te verankeren in regelgeving. Dit helpt gemeenten en bouwers met eenduidige richtlijnen en dat scheelt tijd en geld.”
De lat hoger leggen
Gedeputeerden Koning en Potjer, waarvan de fracties in de nieuwe provinciale staten als één fractie optreden, laten weten: “Sneller en meteen toekomstbestendig bouwen en het energiesysteem ontlasten, dat kan! Maar het gaat niet vanzelf. Het verhogen van de lat voor de gehele bouwsector is hiervoor nodig, zoals scherpere eisen in het Bouwbesluit.”
Yvonne van der Hulst (Eigenaar Van der Hulst Bouwbedrijf en in de top 3 bouwvrouw van het jaar): “We laten graag zien wat wél kan. Als wij dit ook voor sociale woningbouw doen, raken de huurders hun te hoge energierekening kwijt en kunnen we energiearmoede bestrijden en daarmee integraal de betaalbaarheid van woningen stimuleren.”