Dat lakken op waterbasis emissiearm en milieuvriendelijk zijn, is bekend. Maar kunnen ze zich wat betreft oppervlaktekwaliteit en verwerking ook meten met producten op basis van oplosmiddelen? Wie zich in de watergedragen lakken van vandaag de dag verdiept zal merken dat ze dat zeker kunnen – en op sommige vlakken zelfs beter zijn. Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze, vertelt er in dit interview meer over.
Het Oostenrijkse ADLER is een toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen. Het familiebedrijf bestaat sinds 1934. ADLER is sinds 2018 als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 procent klimaatneutraal.
Welke voordelen hebben watergedragen lakken ten opzichte van lakken op basis van oplosmiddelen?
“Moderne lakken op waterbasis hebben inmiddels geen nadelen meer ten opzichte van oplosmiddelhoudende producten – maar wel doorslaggevende voordelen! Als eerste zijn lakken op waterbasis door hun lage VOC-gehalte goed voor mens en milieu. Bovendien bestaan veel watergedragen lakken voor een groot deel uit hernieuwbare grondstoffen. Ook wat betreft de werkomstandigheden bij de verwerker bieden ze veel voordelen: er hangt geen sterke, vervelende geur van oplosmiddelen tijdens het lakken, er is minder brandgevaar en de gezondheidsrisico’s zijn lager. Daarnaast is het verdunnen van lakken en het reinigen van de machines veel eenvoudiger, omdat dit gewoon met water kan worden gedaan. Bovendien is het afvoeren van verfresten, filters en schoonmaakmateriaal veel minder ingewikkeld.“
“Al met al zijn de voordelen nu al groter dan de nadelen. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. De wet- en regelgeving omtrent oplosmiddelhoudende producten zal waarschijnlijk strenger worden, en ook de vraag van klanten naar ecologische en duurzame producten zal toenemen. Wie hier nu al op inspeelt, zal hiervan profiteren.”
Is er verschil in kwaliteit tussen oplosmiddelhoudende lakken en watergedragen lakken?
“Er bestaan nog steeds veel vooroordelen over lakken op waterbasis: het oppervlak zou gevoelig zijn, het aanbrengen is moeilijk, de lak droogt traag… Dat was vroeger misschien zo, maar inmiddels al lang niet meer. Moderne watergedragen lakken bereiken dezelfde chemische en mechanische weerstand als oplosmiddelhoudende producten, en in sommige gevallen – zoals bij onze meubellak ADLER Bluefin Resist – zelfs zonder toevoeging van verharders.“
“Ook op het gebied van droogsnelheid hebben moderne watergedragen lakken hun achterstand ingehaald. De universele meubellak Bluefin Unistar van ADLER kan bijvoorbeeld al na één tot twee uur worden geschuurd en is na een nacht drogen stapelbaar. En wanneer de omstandigheden goed zijn, kunnen lakken op waterbasis zelfs sneller drogen dan lakken op basis van oplosmiddelen.”
Is het moeilijk om van oplosmiddelhoudende lakken over te stappen naar watergedragen lakken?
“Nee, helemaal niet. Integendeel, het is relatief eenvoudig. Uiteraard is een verfinstallatie vereist die geschikt is voor lakken op waterbasis, maar aangezien de meeste moderne machines toch al van roestvrij staal zijn, is dat meestal geen probleem. Wel is het handig om een cursus te volgen waarin gebruikers leren hoe ze watergedragen lakken optimaal kunnen verwerken. ADLER biedt dergelijke scholingen ook aan.”
Wat voor watergedragen lakken heeft ADLER in zijn assortiment?
“In ons assortiment vinden verwerkers voor elke toepassing een passende watergedragen lak: in elke gewenste kleur, voor elke ondergrond en in elke glansgraad. Daarnaast hebben we talloze effectlakken op waterbasis in ons assortiment.”
Bestaan er verschillen in prijs tussen lakken op waterbasis en lakken op basis van oplosmiddelen?
“Werken met watergedragen lakken is voordeliger. De prijs per liter van een lak op waterbasis is weliswaar iets hoger, maar doordat er in gebruik minder lak nodig is, is de verwerker uiteindelijk voordeliger uit. Wanneer een watergedragen lak 1K wordt toegepast, kunnen gebruikers tot wel 15 procent besparen. In de toekomst zal dit prijsverschil nog groter worden, omdat lakken op basis van oplosmiddelen steeds duurder worden.”