De bouwsector is één van de grootste industrieën ter wereld, maar tegelijkertijd geen koploper op het gebied van disruptie of een innovatiever bouwsysteem. Begin april kwam het klimaatpanel IPCC met de zoveelste verontrustende boodschap. De kans om de opwarming tot anderhalve graad te beperken is zo goed als verkeken. Tenzij we met nog drastischere maatregelen komen. “Het moet anders”, zegt Thomas Steigenga, project manager en business developer bij Sustainer. “We moeten een deuk slaan in de CO2 uitstoot.”
Sustainer is één van de bedrijven die op het online innovatie event Futurebuild Digital op dinsdag 26 april vertelt hoe we met biobased die deuk kunnen slaan. Steigenga: “We zijn in feite een software bedrijf dat tot in perfectie 3D modellen voor houtbouw huizen ontwikkelt. Je zou kunnen zeggen dat we ons bezighouden met de legolisering van een woning.”
“We zijn zeven jaar geleden begonnen met het maken van 3D modellen van vrijstaande houten woningen. Alles wat we leerden integreerden we in onze modellen en gebruiken we voor het volgende project. Op die manier werden ze steeds beter. Dat gaat zover dat als we één millimeter op balken kunnen besparen, we deze kennis doorvoeren in onze modellen. Productie wordt door deze manier van werken niet alleen efficiënter, maar ook het materiaalgebruik weten we tot een minimum te beperken. Alles wat geen functie heeft schrappen we uit onze modellen. Aanvankelijk zaten we op de B2C markt, we hebben onze aandacht verplaatst naar de B2B markt, waarbij de ontwikkelend aannemer onze klant is. Uiteindelijk opent dit de weg naar seriematig produceren en een enorme positieve impact op het klimaat.”
Bouwen jullie ook zelf?
“Nee, we zijn een softwarebedrijf met een engineeringafdeling, techneuten en software ontwikkelaars. Via een licentie leveren we de techniek aan ontwikkelend aannemers, die ermee de markt opgaan. Op dit moment werken we in Nederland samen met GeWOONhout en Koopmans Bouwgroep die een licentie van ons bouwsysteem gebruiken voor hun Houtbaar concept. . Alles uit ons model wordt computergestuurd gefreesd en op de deurmat van de GeWOONhout hal geleverd, waar het in sneltreinvaart wordt geassembleerd. Onze modellen zijn gedetailleerd tot op schroefniveau.”
Wordt het allemaal hout?
“Ik zeg niet dat alles hout gaat worden. Ook op het gebied van beton zie je mooie dingen ontstaan, maar de trend naar biobased is ontegenzeggelijk. Wil je efficiënt opschalen heb je een modulair, high-tech bouwsysteem nodig, dat minimaal dezelfde prestaties als massiefhoutbouw behaalt. Bovendien moet je op criteria als efficiënt materiaalgebruik, stabiliteit, geluid, brand en ontwerpflexibiliteit kunnen concurreren met de traditionele bouw. Voldoe je daaraan, dan kun je seriematig uitrollen.”
Tegen welke problemen loop je aan?
“Onze partners hebben de assemblagelijn. Het grootste probleem van onze klanten is de vergunning dynamiek. Je weet nooit zeker wanneer een vergunning valt. Dat is overigens niet een typisch probleem van de houtbouw, daar heeft de hele sector last van. Als de vergunning problematiek wordt opgelost kunnen we goedkoper bouwen. We hebben ook last van vooroordelen. Zo wordt er gedacht dat hout de laatste paar jaar dubbel zo duur is geworden, terwijl er sprake is van een reële prijsverhoging van minder dan tien procent. Dat komt omdat Sustainer haar houtgebruik heeft geminimaliseerd. Ander vooroordeel is dat hout brandbaar is. We hebben daar genoeg testen voor gedaan om te weten dat dit vooroordeel ongegrond is.”
Je test wat af…
“We hebben een grote duurzaamheidsambitie, en daar hoort testen bij. Zo weten we dat we ruimschoots voldoen aan alle bouwfysische en comforteisen. We weten dat dat kan zónder het toevoegen van lagen gips of beton. Alles wat we in onze modellen aanpassen, wordt getest. Als je opschaalt wil je zeker weten dat je de concurrentie aan kunt met de standaard seriebouw.”
Je hebt geen architect meer nodig met jullie systeem. Alles ligt al vast in de 3D modellen.
“Klopt tot op zekere hoogte. Een architect zal altijd rekening houden met lokale omstandigheden. In onze parametrische ontwerpsoftware kunnen architecten tachtig procent van alle gebouwen ontwerpen. Daaruit rollen direct hoogwaarde 3D modellen. We hebben het over een flexibel systeem waarin alles vastligt. Dat gaat zover dat rekening is gehouden met de integratie van energiesystemen. Zie het als een systeemintegratie van punt A – de projectontwikkelaar – tot punt Z, waarmee we rekening houden met het einde van de eerste levensfase. Onze aanpak maakt het mogelijk elk probleem integraal op te lossen.”
Wat is het uiteindelijke perspectief?
“We willen partners – noem het assemblagehallen – hebben in een groot aantal West-Europese landen. Uiteindelijk willen we naar een massaproductie met tienduizenden tot honderdduizenden houten woningen per jaar op internationale schaal.”