Een nieuwe campagne vestigt de aandacht op valgevaar in de bouw. Vooral de risico’s van vallen van lage hoogte worden nog vaak onderschat. Nog altijd is vallen van hoogte een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in de bouw. “Het zorgt voor een hoop leed, letsel en fatale ongevallen”, vertelt Bas Roordink, veiligheidsdirecteur bij VolkerWessels en lid van de kerngroep van de GCVB.
Patronen doorbreken
Om het aantal valongevallen omlaag te brengen, moet er iets veranderen aan de manier van werken in de bouw, denkt Roordink. Juist de ongevallen op minder grote hoogte zijn soms lastig te voorkomen, toch kan er volgens de veiligheidsdirecteur meer actie tegen worden ondernomen. “Wat we veel zien, is dat mensen vastzitten in hun manier van werken.”
Te vaak wordt er voor bepaalde activiteiten een trapje of opstapje gepakt, ziet Roordink. “Terwijl, als je er van tevoren beter over nadenkt, zijn er veiligere middelen. Zoals een rolsteiger. Maar dan moet je daar wel in de werkvoorbereiding over na hebben gedacht. Het kost ook meer geld. Dat is iets wat we moeten doorbreken.”
Dat de patronen lastig veranderen, komt ook doordat het werk vaak goed gaat. “De perceptie is dat ongevallen altijd bij een ander gebeuren”, zegt Roordink. Hij wijst op de problemen rond het werken op daken en het installeren van zonnepanelen, waar het in de afgelopen jaren vaak misging. “Als het bij jou al honderd keer goed is gegaan, waarom zou je dan wel die randbeveiliging plaatsen?”