Er bestaat verband tussen digitalisering in de bouw en het gebruik van BIM onder e-installateurs. De digitalisatietrend laat zich echter op meer plaatsen zien dan alleen in het veranderend bouwproces. Het verandert bijvoorbeeld ook hoe en waar installateurs hun installatieproducten kopen. Naast nieuwe manieren om te kopen bij de oude en bekende koopkanalen geeft het digitale speelveld nieuwe spelers kansen in de installatiemarkt.
Het beste voorbeeld zijn de puur online shops, webwinkels die geen fysieke verkooppunten hebben en enkel via internet verkopen. Deze webwinkels zijn ook actief in de installatiemarkt, bijvoorbeeld webwinkels die ook installatieproducten in hun assortiment hebben, of zelfs installatiegespecialiseerde webwinkels.
Het meten van de populariteit van deze webwinkels is van groot belang voor fabrikanten en merken van installatieproducten. Hoe goed je marketing immers ook is, als je producten niet beschikbaar zijn in de koopkanalen die installateurs gebruiken worden ze ook niet gekocht. Daarom heeft USP voor het Q4 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy 825 e-installateurs uit 7 landen gevraagd naar hun gebruik van webwinkels die enkel online verkopen.
Veel installateurs gebruiken webwinkels
Van elke vijf Europese installateurs zeggen er twee webwinkels te gebruiken om installatieproducten te kopen, wat toch een behoorlijk aandeel is. Er zijn echter flinke verschillen per land te zien. Zo gebruikt in Frankrijk, Duitsland en Polen minder dan een kwart van de installateurs webshops die enkel online verkopen, terwijl dat in Nederland meer dan de helft is. Webshops zijn duidelijk het meest populair in het Verenigd Koninkrijk, waar maar liefst drie kwart van de installateurs er installatieproducten koopt.
Maar ze kopen er weinig
Zoals gezegd geeft 38% van de Europese installateurs aan dat ze webshops gebruiken om installatieproducten te kopen. Gesplitst naar type webshop zegt een kwart van alle installateurs dat wel eens bij installatiegespecialiseerde webshops te doen, en ook zegt een kwart dat wel eens bij niet-gespecialiseerde webshops te doen. Die cijfers zeggen wel wat over de populariteit van webwinkels die enkel online bestaan, maar niets over hoeveel geld installateurs er daadwerkelijk uitgeven.
Als we kijken naar welk deel van hun budget installateurs bij deze webwinkels uitgeven, lijken ze een stuk minder populair te zijn. Slechts twee procent van het budget van Europese installateurs word bij niet-gespecialiseerde webshops uitgegeven, en slechts 3% bij installatiegespecialiseerde webshops. Dit aandeel van hun budget is erg weinig, zeker vergeleken met de gespecialiseerde groothandel waar Europese installateurs maar liefst drie kwart van hun budget uitgeven.
Conclusie
Webwinkels die enkel online bestaan lijken misschien wel populair onder Europese e-installateurs, maar het budget wat ze er daadwerkelijk uitgeven is maar klein. Zelfs na twee jaar van pandemie, wat e-commerce in het algemeen juist heeft doen groeien. Dat betekent niet dat fabrikanten van installatieproducten webwinkels die enkel online verkopen zomaar kunnen negeren. Net zoals we bij het gebruik van webwinkels onder e-installateurs zagen, verschilt het budget dat ze er uitgeven ook sterk per land.
Om een voorbeeld te geven wordt er in Polen het tweede grootste budget uitgegeven bij webwinkels, terwijl dat juist één van de landen is met het laagste aandeel installateurs die webwinkels gebruiken. Dit laat zien dat een gedetailleerder beeld per gebied nodig is om in te schatten wat de waarde van deze webwinkels is voor een merk of product. Voor een gedetailleerd overzicht van het gebruik van alle koopkanalen onder installateurs uit zeven Europese landen verwijst USP naar het Q4 2021 rapport van de European Electrical Installation Monitor van USP Marketing Consultancy.