Te droge lucht in gebouwen (<40%) zorgt ervoor dat virussen en bacteriën vrij spel hebben

In de winter, maar ook in de periodes dat onze gebouwen gekoeld worden, is de luchtvochtigheid vaak te laag (<40%). Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons immuunsysteem wordt verzwakt. Eveneens voelen we ons onbehaaglijk.

 Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht of gekoeld door bijvoorbeeld airco systemen, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het ventileren van buitenlucht heeft geen invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur.

 Onafhankelijk onderzoek van de Yale universiteit bewijst dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (bv. griep), hoger is in omgevingen waar de lucht droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn: droge huid, pijnlijke ogen, onbehaaglijk gevoel en een droge keel. De luchtvochtigheid in gebouwen dient tussen de 40-60% te zijn en dit kan alleen worden gerealiseerd met een luchtbevochtigingssysteem. Condair kan u adviseren bij de keuze voor luchtbevochtiging op maat.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven