Hoe zorg je voor een prettig en gezond binnenklimaat op scholen én bespaar je energie? Om dit uit te zoeken werd een proef gehouden op het Jordan Montessori Lyceum in Zeist. Op de school is een innovatieve luchtbehandelingsinstallatie getest, waarin een energiezuinige koeling wordt gecombineerd met een geluidsarm fijnstoffilter. De proef werd uitgevoerd met steun van onder andere de provincie Utrecht. De proefmetingen laten een positief resultaat zien. De docenten en leerlingen ervaren de lokalen als frisser en schoner. De school gaat dit najaar veertien nieuwe lokalen aansluiten op het ventilatiesysteem.
In de geklimatiseerde lokalen zorgt de filtering voor een 70 tot 96 procent lagere fijnstofconcentratie vergeleken met het referentielokaal. Dankzij het lagedrukfilter kan wel 80 procent worden bespaard op het energieverbruik van de ventilator. En de temperatuur is met gemiddeld vier graden lager ook een stuk aangenamer in de zomer.
De provincie Utrecht heeft de installatie op het dak gesubsidieerd. Gedeputeerde Rob van Muilekom: \’Jonge mensen zijn een gevoelige groep voor de effecten van luchtverontreiniging. Ik vind het belangrijk dat zij kunnen leren in een schoolgebouw waar de klimaatomstandigheden optimaal zijn. Dat komt de gezondheid en leerprestaties zeker ten goede en het zou mooi zijn als meer scholen dit kunnen realiseren\’.
Het Jordan Montessori Lyceum is een licht gebouw met grote ramen en een plat dak. De school had problemen met het binnenklimaat. Met de ramen open is er geluidsoverlast en de lucht die binnenkomt is van mindere kwaliteit vanwege de nabijheid van drukke wegen. En als de ramen gesloten werden dan was er onvoldoende ventilatie in het klaslokaal en een te hoge temperatuur op zomerse dagen. Het Jordan Lyceum wilde dan ook graag meedoen met de proef.
Uitvoeringsagenda Gezonde lucht
Op het dak van de school is een luchtbehandelingskast geïnstalleerd waarop vijf lokalen zijn aangesloten. De \’oude\’ lucht wordt boven in de lokalen afgezogen en dan gekoeld door water te vernevelen. Met behulp van een warmtewisselaar koelen ze daarmee verse toevoerlucht. Een elektrostatisch filter haalt vervolgens de fijnstofdeeltjes uit de lucht. In de winter gebruiken ze de warmtewisselaar juist om de ventilatielucht voor te verwarmen, met behulp van de warmte uit de afgevoerde lucht. Beide stappen in het systeem bestaan al langer, nieuw is dat ze in deze combinatie worden toegepast. En dat maakt deze pilot uniek.
Daarom is het experiment opgenomen in de Uitvoeringsagenda Gezonde lucht van regio Utrecht. De provincie Utrecht werkt hierin samen met gemeenten uit de regio aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Het nieuwe ventilatiesysteem is ontwikkeld in het kader van het tki Urban energy project SchoolVent externe link. Samen met de gemeente Zeist werkt de school aan de doelen uit het programma ‘Frisse Scholen’ en is het streven om de school (bijna) energieneutraal te maken. Vanwege corona is er een grote urgentie om de ventilatie op scholen op orde te krijgen. Geïnteresseerde scholen en gemeenten kunnen het ventilatiesysteem komen bezichtigen.