De norm voor vervanging van gasketels door minimaal een hybride warmtepomp, die in 2026 in moet gaan, heeft woensdagavond in de Tweede Kamer een belangrijke horde genomen. Ondanks dat het kabinet demissionair is, mag het voorstel voor deze norm de komende tijd verder besproken en uitgewerkt worden.
Woensdagavond vergaderde de Tweede Kamercommissie over een lijst met mogelijk ‘controversiele’ onderwerpen. Zo’n onderwerp wordt dan gezien als politiek gevoelig en niet geschikt om door een kabinet dat is afgetreden nog te worden behandeld. Maar de commissie achtte de regels voor ‘normering verwarmingsinstallaties’ niet controversieel. Dat betekent dat de Tweede Kamer er op 5 oktober gewoon over verder mag vergaderen.
Norm nog niet af
Dat betekent echter nog niet dat de norm er al door is. Sowieso kan het politieke landschap er na de verkiezingen in november heel anders uitzien en kan het onderwerp alsnog controversieel verklaard worden. Maar ook moet er nog wel wat worden gesleuteld aan de norm voordat hij echt werkbaar is en moeten er nog besluiten worden gemaakt over uitzonderingssituaties.
Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra ziet vertraging door de komende verkiezingen niet graag gebeuren. “We zullen ons erbij moeten neerleggen dat we nog geruime tijd te maken hebben met een demissionair kabinet. Waar we ons niet bij neerleggen, is een maandenlange beleidspauze. Daarvoor staat er te veel op het spel. Voor de installatiesector, voor de technische retail én voor Nederland.”
‘Steun uit sector’
Demissionair minister Hugo de Jonge heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Dat zei hij vorige week in Apeldoorn, bij de opening van een nieuwe fabriek van Remeha. “Te meer omdat deze normering tot stand gekomen is op basis van uit vraag vanuit de industrie en de installatiebranche. Het moet ruggensteun bieden aan de investeringen die de maakindustrie en uitvoerende bedrijven nu maken in productie, kennis en montagecapaciteit.”
De minister verwacht niet dat er handhaving nodig zal zijn. “Uiteindelijk praten we hier, samen met de ISDE-subsidie, over een norm die een marktstimulerende werking moet hebben. De markt ontwikkelt zich nu dusdanig dat de keuze voor minimaal een hybride warmtepomp straks ook economisch voor elke woningeigenaar een vanzelfsprekende is.” Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra: “Wanneer deze norm de eindstreep niet haalt, mist de sector een belangrijke steun in de rug in de ambities van de energietransitie. Wat mij betreft is er dan sprake van onbehoorlijk bestuur.”