Nieuwe ISSO-publicatie 109 ‘Starten met BIM’ beschikbaar op BouwZo

Werken met BIM, oftewel bouwinformatiemanagement, is voor veel partijen in de bouw en installatiebranche dagelijkse kost. Toch zijn er nog vele vakgenoten die hiermee willen kennismaken. Voor deze ‘beginners’ en voor studenten heeft ISSO de publicatie 109 ‘Starten met BIM’ volledig geactualiseerd. In 2017 verscheen de eerst uitgave, en na een eerdere update in 2020 waren er nu zoveel voortschrijdende inzichten dat de publicatie toe was aan een volledige herziene versie.

BIM is inmiddels een belangrijk hulpmiddel in de bouwwereld om de kwaliteit en efficiëntie van het bouwproces te verhogen. En niet alleen het eindproduct, maar ook je eigen organisatie en de samenwerking in de bouwketen krijgen met BIM belangrijke positieve impulsen. Niet vreemd dat steeds meer organisaties zoveel mogelijk via de principes van BIM werken. Voor steeds meer opdrachtgevers is het bovendien een vereiste, om een plek te krijgen in het bouwteam. BIM is daardoor ook een ‘must have’ voor niet alleen aannemers of installateurs, maar ook voor opdrachtgevers, architecten, technisch beheerders en andere specialisten in de bouwkolom.

Veel verschillende invalshoeken
De ISSO-publicatie 109 ‘Starten met BIM’ is een handreiking en procesleerlijn voor iedereen die meer wil weten over digitaal bouwen en specifiek over de rol van BIM. De publicatie behandelt zowel technische, organisatorische als veranderkundige aspecten. Starten met BIM staat niet op zichzelf, maar is een strategische keuze van de organisatie die met digitalisering voor bouw, beheer en onderhoud werkt. Zo behandelt de publicatie verschillende invalshoeken die zodanig zijn geschreven dat je elk hoofdstuk ook los kunt lezen. Invalshoeken die in de hoofdstukken aan bod komen, zijn:

  • Het waarom en wat van BIM
  • Toepassingen in relatie tot het proces in bouw, beheer en onderhoud
  • BIM-implementatie en BIM-stappenplan
  • BIM-softwaretoepassingen
  • BIM in relatie tot contracteren
  • Management en veranderkundige aspecten.

Systematische aanpak
Wie eenmaal met BIM start, merkt dat dit verder gaat dan de eigen organisatie. Het is een systematische aanpak van de digitale ketensamenwerking tussen partners in de bouw- of onderhoudsketen. Deze digitale manier van samenwerking vraagt om samengestelde modellen op basis waarvan de betrokken ketenpartners met elkaar afspraken maken over het informatiemanagement in alle fasen van de levenscyclus van een gebouw.

Voor verschillende doelgroepen
Deze ISSO-publicatie richt zich daarom ook op een zeer brede doelgroep. In de eerste plaats is de kennis zeer nuttig voor medewerkers bij aannemers, installateurs en bouwleveranciers. En dan vooral de medewerkers die actief zijn op gebied van digitaal bouwen en beheer en onderhoud. Een andere doelgroep zijn opdrachtgevers die gebruik willen maken van BIM in de hele keten van ontwikkeling tot en met beheer en onderhoud, maar daarmee ook hun adviseurs en vastgoedbeheerders. Tot slot vormen ook externe BIM-adviseurs of BIM-managers een belangrijke doelgroep; mensen die als Digi-coach de verandering in hun eigen organisatie of in de samenwerkingsketen begeleiden en daarbij BIM implementeren.

De publicatie is beschikbaar op BouwZo en te raadplegen met een licentie.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven