Gerelateerd nieuws

Nederlandse bouw stevent af op recordjaar veilingen bouwmaterieel

Het aantal veilingen in de Nederlandse bouwsector is drastisch toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Troostwijk Auctions, die aantonen dat ook dit jaar meer bouwbedrijven hun machines en goederen verkopen wegens het stoppen van de onderneming. Oorzaken zoals de gestegen bouwkosten en strenge bouwregelgeving leiden tot een gebrek aan perspectief en liggen daarmee ten grondslag aan het besluit van veel Nederlandse ondernemers om te stoppen. 

Waterscheiding in bouwsector
In 2023 veilden 90 Nederlandse bouwbedrijven hun zakelijke inboedel vanwege bedrijfsbeëindiging via het platform van Troostwijk Auctions. Veilen werd voornamelijk gedaan door ondernemers die zelf besloten om te stoppen. Dertig bedrijven deden dit vorig jaar vanwege een faillissement. Halverwege 2024 staat de teller reeds op 95 bouworganisaties, waarmee het recordjaar van 2023 al is geëvenaard. Vooral het aantal veilende bedrijven vanwege faillissementen is enorm gestegen ten opzichte van 2023 (+30%). De totale groei van bouwondernemers die vanwege vrijwillige en onvrijwillige bedrijfsbeëindiging veilen in 2024, komt dit jaar naar schatting uit op 158. Een forse stijging van 75 procent ten opzichte van 2023. 

“Het is vooral voor mkb’ers steeds moeilijker om hun hoofd boven water te houden door de concurrentie met grote bedrijven binnen deze sector. Dit komt mede door het aantal bouwvergunningen dat is teruggelopen door de stikstofproblematiek”, vertelt Floris Bakels, accountmanager Hout en Constructie bij Troostwijk. “In de bouw moet je tegenwoordig kiezen: uitbreiden om grote projecten aan te kunnen of focussen op kleinere opdrachten. Middelgrote bouwbedrijven vallen buiten de boot. Hierdoor neemt het aantal stoppende bouwondernemers toe.”

Steeds meer bouwondernemers passen machinepark aan per opdracht
Het negatieve investeringsklimaat is ook een uitdaging voor bouwbedrijven. Het CBS voorziet een investeringskrimp van een derde ten opzichte van 2023. Bakels: “Door de hoge rente is het voor veel ondernemers lastig om te investeren in nieuwe machines. We merken dat ondernemers hierdoor machines specifiek voor een project aanschaffen en na afloop weer verkopen via zogeheten inbrengveilingen. Door de verkoop hebben ondernemers vervolgens weer liquide middelen voor de aanschaf van andere bouwmaterialen die nodig zijn voor nieuwe projecten.” In 2024 deden reeds 109 bouwbedrijven mee aan deze inbrengveilingen van Troostwijk, waarbij meerdere partijen kavels aanbieden in één veiling.

De keuze voor online veilen heeft vervolgens te maken met de grotere afzetmarkt die het platform biedt. “Zowel de koper als de verkoper kan putten uit een groot digitaal netwerk door heel Europa”, vertelt Bakels. 33 procent van de kopers van bouwmachines van Nederlandse ondernemers komt uit het buitenland. Achttien procent daarvan is afkomstig uit België en Duitsland. Een ander deel gaat naar het oostblok, waaronder voornamelijk Roemeense en Poolse bieders. 

Verschil tussen generaties valt op
Ook ziet Troostwijk Auctions generatieverschillen bij ondernemers wat betreft machinegebruik, niet alleen in de bouw maar ook in andere sectoren. “Waar jongere generaties steeds vaker kiezen voor leasen en huren, gaven oudere generaties de voorkeur aan het kopen van machines”, zegt Arno Hendrikse, Managing Director bij Troostwijk Auctions Nederland. “Wanneer veel van deze bedrijfsmiddelen op de balans staan, wordt een onderneming minder aantrekkelijk om over te nemen. Ook daarom zien we steeds vaker dat ondernemers ervoor kiezen om af te slanken. Vooral in de bouwsector is dit merkbaar, waar de ruimte voor middelgrote bedrijven steeds kleiner wordt tussen de grote spelers en kleine, specialistische mkb’ers.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven