Gerelateerd nieuws

Meer bouwen met hout en andere biobased materialen

Door meer te bouwen met hout en andere biobased materialen lukt het wellicht nog om de klimaatdoelen te halen. De manier waarop we nu woningen bouwen, zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Met hout bouw je lichter dan met staal en beton en het energieverbruik in de productiefase is ook veel lager.

Dus zorgt houtbouw voor minder CO2-uitstoot tijdens het transport en de productie, zo stelt adviesbureau Copper8. Hout neemt bovendien CO2 op tijdens de groei en houdt dit gedurende de levensduur van het gebouw vast.

Inzet houtbouw in Nederland nog bescheiden

De inzet van houtbouw is nu nog bescheiden. Nederland staat op dit moment relatief laag op de Europese ranglijst en gebruikt voor elke vierkante meter woningnieuwbouw 0,09 m3 constructiehout. Koploper Estland gebruikt 0,32 m3 per vierkante meter. Onder constructiehout verstaan we kruislaags verlijmd hout (CLT), gelamineerde houten balken (glulam) en houten draagbalken. CLT en glulam noemen we massief hout, zeer geschikt om stevige constructies te maken, gelijkwaardig aan gebouwen met beton en staal

Eenzijdige focus op CLT gaat voorbij aan circulariteit

Volgens experts geeft massief hout de houtbouwrevolutie vleugels. Vooral van CLT, het bouwen met massieve houten platen waarbij de wanden en vloeren tegelijkertijd de draagconstructie vormen, wordt veel verwacht. Als straks wellicht de CO2-opslag (ongeveer 1 ton CO2 per kuub) mag worden meegerekend in de milieuprestatie van een gebouw (MPG), dan kan je met CLT relatief makkelijk een lage MPG-score te halen, waar wettelijk op wordt gestuurd. Maar een eenzijdige focus op massief hout gaat voorbij aan de essentie van circulair en CO2-neutraal bouwen. We moeten namelijk eerst kijken naar bouwen met zo min mogelijk materialen en met minder volumineuze bouwmaterialen.

Vergeet HSB en andere biobased bouwmaterialen niet

Houtskeletbouw (HSB), met alleen een draagconstructie van hout, zorgt voor nog minder CO2-uitstoot dan bouwen met CLT. HSB is een bouwmethode die we al goed kennen in Nederland. Het geeft een veel lichtere constructie dan die op basis van CLT en vraagt om minder inzet van zwaar logistiek materieel. Het houtskelet bouw je af met andere, lichte biobased materialen. Dit is een prima bouwmethode voor een woning of gebouw van enkele verdiepingen. Ga je verder de hoogte in dan is vanwege de constructieve sterkte massief hout een betere optie. Laten we CLT daarom bewaren voor appartementencomplexen en woontorens. CLT waar het moet, biobased waar het kan!

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven