Een bedrijfshal met een staalconstructie kan makkelijk worden uitgebreid, want staal is een flexibel materiaal. Maar het ontbreekt vaak aan ruimte voor aanbouw of uitbouw. Geen reden voor paniek, want je kan de bedrijfsruimte nog altijd laten verhogen. T.C. v.d. Dool heeft hiervoor een beproefde techniek.
Bedrijven willen om verschillende redenen uitbreiden. Vanwege groei, omdat nieuwe machines niet meer in het gebouw passen of omdat een nieuwe eigenaar iets heel anders met het pand wil. “Veel bedrijven lopen er dan tegenaan dat ruimte schaars is. Ze kunnen niet naar links, niet naar rechts, niet naar voren en ook niet naar achteren. Toch is er dan meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Want je kan het pand ook laten verhogen om op die manier terreinwinst te behalen”, zegt Jaap Kokshoorn. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en logistiek bij T.C. v.d. Dool. Het bedrijf in het Zuid-Hollandse Maasdijk heeft een beproefde techniek in huis om bedrijfspanden te verhogen en doet dat wereldwijd.
Het bedrijf werd groot in het Westland. Kokshoorn: “Als sinds 1934 zijn we een bekende naam in de tuinbouw. We begonnen met het verrollen van kassen, van het ene naar het andere perceel. Toen de kassen groter en hoger werden, gingen we de oude kassen ophogen. Later kwamen de bedrijfshallen erbij: ook die kunnen we meters verhogen. Inmiddels doen we dat ook in Frankrijk, België en Duitsland. En nog verder van huis: Zuid-Korea, Canada, Brazilië en de VS.”
Goedkoper en duurzamer
Naast ruimtegebrek zijn ook de kosten voor ondernemers vaak een reden om hun pand te laten verhogen. “Het prijskaartje speelt zeker een rol. Als je voor sloop en nieuwbouw kiest, ben je veel duurder uit. Wanneer je de bedrijfsruimte verhoogt en renoveert, bespaar je heel veel op de bouwmaterialen. Want de fundering, het dak en bijna heel de staalconstructie worden hergebruikt. Dat bespaart niet alleen kosten maar is veel duurzamer bovendien. Ook is de bouwduur veel korter.” De opdrachtgevers waarvoor T.C. v.d. Dool werkt zijn divers, evenals hun wensen. “Geen project is hetzelfde. De ene keer toveren we een autosloopbedrijf om naar een pand waar luxe jachten worden gebouwd. De andere keer verhogen we het dak van een distributiecentrum.”
Stabiliteit waarborgen
Voor het verhogen van een bedrijfsruimte werkt T.C. v.d. Dool B.V. met een techniek waarbij het dak omhoog wordt geduwd. Een operatie die zorgvuldig wordt voorbereid, om de stabiliteit van het bestaande gebouw te waarborgen. Kokshoorn: “De basis is ons plan van aanpak. We meten de staalconstructie in en daar laten onze engineers hun berekeningen op los. We bekijken dan ook hoeveel verstevigingen nodig zijn, zodat het pand aan de huidige bouwnormen en de eisen voldoet.”
Dak omhoog
De uitvoeringsfase begint met het onderstempelen van de staalconstructie. Ongeveer een meter onder het dak wordt de gevelbekleding verwijderd, zodat de monteurs bij de staalconstructie kunnen. Zij zagen of slijpen de staalkolommen door, terwijl het dak blijft liggen en wordt opgevangen door hydraulische vijzels die aan elkaar gekoppeld zijn. Dit hydraulisch vijzelsysteem drukt het dak stapje voor stapje, geleidelijk aan omhoog. Hierna worden de stalen kolommen verlengd met hetzelfde profiel. “Tegen die kolom plaatsen we vaak over de hele lengte een verstevigingskolom, om de constructie aan de eisen te laten voldoen”, aldus Kokshoorn.
Afhankelijk van de constructie en de hoogte van het bestaande pand kan het dak tot 6 meter worden verhoogd. “Soms wil een klant een verdiepingsvloer, ook daar zorgen wij dan zelf voor. Ook het glas of de panelen van het pand kunnen worden vernieuwd of vervangen door een product met een hogere isolatiewaarde. Daarna kan het gebouw er weer heel wat jaren tegenaan.”