MDG-NET Architectuurprijs 2022: wat zijn de mooiste gebouwen met stalen dak- en gevelelementen?

De vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG) reikt begin 2022 een award uit voor architecturale parels met metalen aspecten. De MDG-Architectuurprijs 2021 richt zich op ontwerpen, waarbij daken en gevels deels uit metalen elementen bestaan. De vereniging wil hiermee de technische- en esthetische kwaliteit stimuleren bij bouwprojecten waar metaal wordt toegepast. Architecten, aannemers en betrokken burgers kunnen van juli tot en met januari gebouwen aanmelden hier via de MDG-website.

Om de MDG-Architectuurprijs zo toegankelijk mogelijk te maken, is besloten om de deelname laagdrempelig te houden. Alle gebouwen die in 2016 of later zijn opgeleverd, komen in aanmerking voor de prijs. Uiteraard met als enige eis dat er gebruik is gemaakt van metalen dak- en of gevelelementen.

Categorieën

Het aantal gebouwen in Nederland met metalen dak en of gevelelementen is zeer divers. Om die reden kan er in maar liefst vier categorieën worden deelgenomen: Woningbouw, Industriebouw, Utiliteitsbouw en modulair bouwen, waarbij de laatste categorie bedoeld is voor gebouwen waar slechts beperkte middelen zijn gebruikt. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een Tiny House met een stalen gevel.

“Ik ben heel erg benieuwd wat er in Nederland aan pareltjes staat, wat er nog gaat verrijzen en hoe wij die pareltjes vervolgens de aandacht kunnen geven die ze verdienen.”

Christa Courage, jurylid (eigenaar Courage interieur en Courage architecten)

Beoordelingspunten

Inzendingen worden beoordeeld op de volgende vier punten: Bruikbaarheid (technische aspecten), duurzaamheid (milieuaspecten, circulariteit en ecologie) schoonheid (esthetische aspecten) en leefomgeving, waarbij er gelet wordt op de landelijke inpassing van het gebouw en het leefklimaat in en om het gebouw.

“We moeten véél circulairder bouwen, misschien is metaal juist wel de oplossing om een gebouw een andere look te geven. Iedereen omarmt nu hout, maar het kan natuurlijk ook een mix zijn.”

Cees-Jan Pen, jurylid (Lector bij het lectoraat De Ondernemende Regio)

\"\"

Jury

De tweekoppige jury wordt gevormd door Christa Courage, eigenaar Courage interieur en Courage architecten, en Cees-Jan Pen, deskundige op het gebied van werklocaties en lector bij het lectoraat De Ondernemende Regio, een onderzoeksgroep verbonden aan Fontys Hogeschool Economie en Communicatie. De jury beoordeelt in december 2021 de inzendingen. De bekendmaking van de MDG-Architectuurprijs 2022 zal in januari 2022 plaatsvinden via de MDG website, gevolgd door een nieuwsbericht op de LinkedIn-homepagina van MDG-NET. De feestelijke prijsuitreiking volgt in januari of  februari 2022 op een nog te bepalen locatie.

“Ik zal vooral letten op productkeuzes en de hoofddraagconstructie. Bestaat die uit volkernliggers of is er gewerkt met vakwerkconstructies? Of wellicht nog lichtere systemen, zoals staalframebouw.”

Niels Blauwiekel, jurylid (directeur van M3C, Bouwadviesburo voor metalen dak- en gevelconstructies)

\"\"
\"\"

Over MDG-NET

De Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG) is opgericht in 1999. De afgelopen decennia zijn metalen daken en gevels uitgegroeid tot een van de belangrijkste bouwproducten en worden ze op grote schaal toegepast in Nederland. Met de jaren ontstonden nieuwe toepassingen voor metaal, met als gevolg een flink uitgebreider product- en systeemaanbod. Met deze vernieuwingen kwam ook de vraag naar een hoger kwaliteitsniveau. MDG-NET vertegenwoordigt een ruime meerderheid van de bedrijven uit de dak- en gevelbranche in zowel Nederland als België en telt ongeveer twintig lidbedrijven. Binnen de vereniging is de markt vertegenwoordigd in drie zogenaamde bloedgroepen: leveranciers/producenten van dak- en gevelproducten, leveranciers/producenten van isolatiematerialen en leveranciers/producenten van bevestigingsmaterialen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven