Gerelateerd nieuws

Instituut in Nieuw-Zeeland wint WAF Best Use of Certified Timber Prize

De prestigieuze is dit jaar gewonnen door het Nieuw-Zeelandse Scion Innovation Hub. De door PEFC gesponsorde prijs wordt tijdens het World Architecture Festival jaarlijks toegekend aan architecten of projectteams voor hun gebruik van gecertificeerd bouwmateriaal voor een bouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of esthetiek. Vanwege corona werd de winnaar dit jaar bekendgemaakt tijdens een online bijeenkomst. Het Nieuw-Zeelandse gebouw sleepte ook de eerste prijs in de wacht in de categorie voltooide gebouwen voor het hoger onderwijs en research.

Het prijswinnende gebouw heet voluit Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata en is ontworpen door het lokale bureau RTA Studio/Irving Smith Architects. ‘Te Whare Nui o Tuteata’ betekent letterlijk ‘De grote zaal van Tuteata’. Tuteata zijn voorouders van drie lokale Māori-stammen. Dit wordt onder meer gesymboliseerd in de entree, die bestaat uit drie deurposten in de vorm van bergtoppen, gemaakt van gecertificeerd glulam (glued laminated timber). Het gebouw bestaat naast duurzaam hout voornamelijk uit glas. Dankzij de slimme, diagonale plaatsing van de constructiebalken is voor dit gebouw veel minder hout nodig dan voor vergelijkbare gebouwen. Bovendien is het gehele pand -bezien voor de hele levensduur- volledig klimaatneutraal.

‘Scion Innovation Hub is een eerbetoon aan de lokale inheemse gemeenschap en haar geschiedenis, en is een onderzoekscentrum voor bosbouw. Beide zijn in lijn met PEFC’s principes rond respect voor de gemeenschap en voortdurende innovatie,’ benadrukt Michael Berger, plaatsvervangend CEO van PEFC.

Onderzoeksinstituut Scion is gespecialiseerd in technologische ontwikkeling voor de bosbouwindustrie, met alle respect voor de lokale bevolking. Daarnaast doet Scion veel onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata is gelegen aan de rand van een groot natuurgebied op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Bezoekers zijn er meer dan welkom om in de publieke ruimtes tentoonstellingen te bezoeken of te ontspannen in het café.

Bijzondere bibliotheek

Naast het winnende project kreeg nog een ander project alle lof van de jury. Het gaat om de microbibliotheek Warak Kayu in Semarang (Centraal Java), ontworpen door SHAU Indonesia. Dit gebouw is een onderdeel van een initiatief om de belangstelling van de lokale gemeenschap voor lezen te vergroten. Dit moet gebeuren door milieubewuste, multifunctionele gemeenschapsruimtes te creëren in buurten met lage inkomens. Om gezinnen aan te moedigen de bibliotheek te gebruiken, zijn leuke functies zoals een hangmatachtige vloer en een schommel in het ontwerp verwerkt. Het pand bestaat voornamelijk uit lokaal geproduceerd  gecertificeerd tropisch hout. Dankzij de kenmerkende, traditionele zonweringen met diagonaal patroon krijgen de boekenplanken volop schaduw, wat de boeken uiteraard ten goede komt.

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar top