In tweeënhalf jaar is door overheden, banken, adviseurs en een bouwbedrijf gepionierd met een ‘as-a-service’ aanpak in de infra. In diverse pilots kreeg duurzaamheid een boost wat onder meer zorgde voor een flinke reductie van de MKI (Milieukosten indicator) ten opzichte van een traditionele aanpak.
Duurzaamheid in de bouw belonen
We staan nog maar aan het begin van de transformatie naar een circulaire infrasector, maar in de Infrastructuur-as-a-service pilots is veel geleerd door het toepassen van een aantal principes: het delen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke doelstellingen, het opnemen van vroegtijdige en langjarige samenwerking in de contractvorm en het belonen van circulair bouwen bij de oplevering en tijdens de looptijd van het contract. De ontwikkelde aanpak leidt niet alleen tot meer duurzaamheid, maar biedt ook goede aanknopingspunten voor opschaling. Bijvoorbeeld ten aanzien van de financiering van projecten. Laat je door dit tafelgesprek en de rapporten over de resultaten inspireren om er ook mee aan de slag te gaan.
Meer informatie
Bekijk ook de explainer bij het PaaS business model: ‘Via PaaS naar een circulair business model’ waar antwoord wordt gegeven op vragen als: Is een dienstenmodel zoals PaaS de oplossing? Welke uitdagingen rondom financiering komen we tegen? Wat voor invloed heeft landelijke en Europese regelgeving op duurzaamheid?
In gesprek
Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers tijdens evenementen in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en social impact.
Lees verder in de bouwsector
Na een aantal jaren flink groei, kromp de bouwsector ten gevolge van stikstof en PFAS en de coronacrisis vergroot de terugval. De noodzaak voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming blijft. Duurzaamheid en milieu zullen in de toekomst een steeds grotere impact hebben op de bouw. Bekijk alle artikelen.