ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Eind dit jaar zullen de prijzen naar verwachting zo’n 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwachten we een stijging van 5,5%. Belangrijkste redenen voor de verwachte kleinere stijging zijn de afzwakkende groei van de leencapaciteit en de verkopende beleggers.
Prijzen van koopwoningen stijgen flink door
De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen. De prijsverandering in augustus dit jaar was vergeleken met een maand eerder +0,9% (seizoensgecorrigeerd), zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere stijgingen van rond de 1,0% per maand in het half jaar daarvoor. Inmiddels liggen de huizenprijzen nu zo’n 11% hoger dan in augustus vorig jaar. Dat de huizenprijzen flink stijgen, komt voornamelijk door de sterke loonstijging, licht gedaalde hypotheekrentes, de toegenomen krapte en afnemend pessimisme op de woningmarkt.
Huizenprijsstijging houdt naar verwachting aan
ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen en ziet daarvoor de volgende belangrijkste redenen:
- Hogere leencapaciteit
- Aanhoudende krapte op de woningmarkt
- Verwachte prijsstijgingen door woningzoekers
Hogere leencapaciteit
Wij verwachten dat de maximale leencapaciteit volgend jaar hoger zal liggen dan dit jaar ondanks de strengere hypotheeknormen van het NIBUD die voor 2025 gaan gelden. We verwachten dat de cao-lonen in het derde kwartaal van volgend jaar een ongeveer 4% hoger zullen liggen dan in het afgelopen kwartaal. Bij ongeveer gelijkblijvende kapitaalmarktrentes zal dat volgend jaar leiden tot een iets hogere leencapaciteit vergeleken met nu. Dit heeft een opwaarts effect op de huizenprijzen.
Aanhoudende krapte
Daarnaast verwachten we dat de krapte op de woningmarkt volgend jaar aanhoudt. Het aanbod van de te koop staande woningen is beperkt en dat zorgt voor zeer weinig keuzemogelijkheden onder kopers. In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de krapte-indicator van de NVM 2,1 wat duidt op een zeer krappe woningmarkt. We verwachten dat deze krapte volgend jaar aanhoudt wat bijdraagt aan stijgende huizenprijzen.
Verwachte prijsstijgingen door woningzoekers
Ook zullen de verwachtingen over huizenprijsstijgingen door woningzoekers bijdragen aan daadwerkelijke huizenprijsstijgingen. Het deel woningzoekers dat volgend jaar een huizenprijsstijging verwacht, is in het afgelopen jaar flink toegenomen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Doordat woningzoekers een huizenprijsstijging verwachten, zullen ze mogelijk bereid zijn meer te bieden voor een koopwoning, daardoor heeft dat een zelfversterkend effect.
Huizenprijsstijging volgend jaar naar verwachting minder hard
Desalniettemin verwachten we dat het de huizenprijsstijging volgend jaar minder hard gaat dan dit jaar. De belangrijkste verwachte redenen hiervoor zijn:
- Stijging leencapaciteit zwakt af
- Verkopende beleggers
- Licht stijgende werkloosheid
Stijging leencapaciteit zwakt af
We verwachten weliswaar dat de leencapaciteit voor woningkopers volgend jaar doorstijgt, maar minder hard dan dit jaar. Dat komt doordat we verwachten dat de loongroei in 2025 lager zal liggen dan dit jaar. Daarnaast zijn de hypotheeknormen van het NIBUD volgend jaar strenger, waardoor je op basis van je inkomen minder kunt lenen. Dat remt de prijsstijgingen.
Verkopende beleggers
Tegelijkertijd verwachten we dat beleggers volgend jaar meer huurwoningen verkopen dan ze nu doen. Deze ontwikkeling zal de opwaartse kracht van de huizenprijzen dempen.
Steeds meer huurwoningen worden koopwoningenen we verwachten dat deze trend volgend jaar doorzet. Dat draagt aan de ene kant bij aan een ruimer aanbod en meer keuzemogelijkheden, vooral voor starters. Investeerders zetten immers hun huurwoningen in de verkoop en ze bieden in mindere mate mee om woningen te bemachtigen.
Tegelijkertijd zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er kapitaal uit de woningmarkt wegstroomt. Investerdeers zijn namelijk netto-verkopers van huurwoningen geworden en gebruiken deze verkoopopbrengsten dus niet volledig om nieuwe woningen aan te kopen.
Licht stijgende werkloosheid
Daarnaast verwachten we dat de werkloosheid licht oploopt. De werkloosheid is in Nederland ontzettend laag en bedroeg in het tweede kwartaal dit jaar zo’n 3,6%. We verwachten dat deze oploopt tot meer dan 4% eind volgend jaar. Deze toename in werklozen kan de vraag naar koopwoningen wat verminderen.
Al met al verwachten we dat de huizenprijsstijging aanhoudt tot ten minste eind volgend jaar. We verwachten dat het huidige tempo aan huizenprijsstijgingen de komende maanden zal aanhouden, maar in de loop van volgend jaar geleidelijk aan zal afzwakken. Naar verwachting zullen de huizenprijzen eind dit jaar 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwachten we een verdere huizenprijsstijging van 5,5% (dec ’25 t.o.v. dec ‘24).