Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen roemt de vlakglasindustrie om haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zij verwees naar de inspanningen op het gebied van vlakglas om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat deed Von der Leyen op 26 september tijdens een toespraak op de Green Deal Summit in Tsjechië.
Hieronder een fragment uit de toespraak van Commissievoorzitter Von der Leyen waarin de de vlakglasindustrie roemt.
Uit de toespraak van Von der Leyen
‘En de Europese Green Deal transformeert tot ver buiten onze energiesector. Vanaf het allereerste begin was een van onze belangrijkste principes om iedereen aan boord te krijgen. Laat me u twee voorbeelden geven uit Tsjechië, over energie-intensieve industrieën en steenkoolmijnregio’s. Laten we beginnen met de energie-intensieve industrieën: de glasproductie is een nationale trots van Tsjechië. En terecht. Europa koestert deze grote nationale industriële schatten. En vandaag investeren we met het Volta-project in een schonere glasproductie. Wij ondersteunen de elektrificatie van bestaande vlakglasovens, zodat deze de uitstoot met meer dan 75 procent kunnen verminderen. En dit is van cruciaal belang om de Europese vlakglasindustrie concurrerend te maken, ook in de schone economie van morgen.’
Vlakglas en duurzaamheid
We snijden in Glas in Beeld#5 – november 2023 het thema duurzaamheid aan en dat heeft vele invalshoeken. Zo doen de glasfabrikanten er alles aan om de circulariteit van vlakglasverder te vergroten. Na Saint-Gobain en AGC komt ook Pilkington dit najaar met low-carbon glass. We nemen een kijkje in de productie in Engeland waar de fabrikant grote, duurzame stappen zet. Low-carbon glass heeft een CO2-emissie van 7 kg/m2 (bij 4 mm dikte), dat is 40 procent minder uitstoot dan ‘gewoon’ floatglas. Een eerste project in Nederland met dit glas is er ook al: AGC leverde het in Amsterdam.
Glas alsmaar meer circulair
Met vacuümglas, veel dunner dan triple glas maar minstens zo isolerend, werkt de sector eveneens aan z’n duurzame karakter. FINEO en BENGglas hebben de markt opengebroken, maar het aantal aanbieders neemt hand over hand toe. Met welk product komt Nissink Business Glass en welke zaken heeft Global Glass Group in China (en Stadskanaal) gedaan? Nog een invalshoek: het hergebruik van bestaand glas. GSF opende twee jaar terug z’n eerste circulaire glasfabriek maar ook Glasindustrie Ben Evers meldt een eerste woning te hebben beglaasd met 50 procent hergebruikt glas. Wat is de status van het project van Hogeschool Amsterdam met de hernieuwde inzet van bestaand glas en hoe zit het met de machine die AGC en Hegla in ontwikkeling hebben om isolatieglas te ontmantelen? Je leest het in Glas in Beeld#5 – november die op 31 oktober verschijnt.