Eén op de vijf Nederlanders verkiest klussen boven duurdere instapklare woning

In het huidige klimaat van gestegen huizenprijzen, hoge hypotheekrentes en toenemende inflatie koopt meer dan een vijfde (21,7%) van de Nederlanders liever een kluswoning dan een duurdere woning die al helemaal ‘af’ is. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, onder 2000 Nederlanders. Onder dertigers is het percentage dat de voorkeur geeft aan klussen zelfs hoger dan het percentage dat kiest voor instapklaar. Op regionaal niveau geldt dit alleen voor inwoners van de provincie Drenthe.

“Als gevolg van de huidige economische situatie kiezen meer mensen voor verouderde woningen om de kosten van huisvesting te drukken,” zegt Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. “Het is voor velen al haast onbegonnen werk om überhaupt een woning te vinden, laat staan eentje die al helemaal naar smaak is. We zien daarom dat steeds meer Nederlanders gerust een aantal jaar de tijd nemen om hun woning te verbouwen, zodat ze in elk geval een plek voor zichzelf hebben.”

Vooral starters zien klussen niet als probleem

Logischerwijs geldt dit met name voor woningzoekers met een kleinere beurs. Op huizen waar nog het nodige aan moet gebeuren hoeft inmiddels vaak niet meer overboden te worden. Dat maakt dan ook dat ruim een op de drie woningzoekende twintigers bewust naar een kluswoning zoekt. Onder dertigers is dit ruim een kwart en dit percentage loopt per hogere leeftijdscategorie steeds verder af. Verder valt op dat mannen klussen vaker zien zitten (25,9%) dan vrouwen (17,4%).

Drenten klussen het liefst

Regionaal is Drenthe de provincie waar de voorkeur voor kluswoningen het grootst is, met 41,5% van de respondenten. Dit kan deels verklaard worden door de relatief lagere inkomens. Aan de andere kant zijn de huizen er ook minder duur. Aannemelijker is dat Drenten gewoon het liefst de handen uit de mouwen steken. Slimster vroeg namelijk ook in hoeverre respondenten klussen in huis zelf doen of uitbesteden. Slechts 7,5% van de ondervraagde Drenten gaf aan dit altijd uit te besteden. In de andere provincies is dit overal minimaal 16% en in Noord-Brabant zelfs ruim 22%.

“Wellicht is het beeld van grote, sterke kerels die van aanpakken weten in het noorden dan dus toch geen cliché”, aldus Slimster-eigenaar Schuurman. Ook Groningen scoort namelijk bovengemiddeld hoog als het gaat om voorkeur voor een kluswoning. In Zeeland daarentegen wil de overgrote meerderheid (66,6%) het liefst een instapklare woning.

Hoge energiekosten

Schuurman voegt tot slot toe dat de voorkeur voor kluswoningen niet zonder potentiële nadelen is. “Kluswoningen zijn vaak ouder en minder goed geïsoleerd, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Gezien de stijgende energieprijzen en de laatste ontwikkelingen omtrent ‘natuurvrij’ isoleren, moeten toekomstige huiseigenaren dit in overweging nemen. Bewustzijn van de energie-efficiëntie van een huis is essentieel, aangezien dit op de lange termijn een significant verschil kan maken in de vaste lasten.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven