Er zijn wel 200 merken en duizenden typen warmtepompen. Samen met de keuze voor afgifte- en ventilatiesystemen, en alles afgestemd op de schilkwaliteit van de woning, leidt dit tot een onoverzichtelijke hoeveelheid keuzes met betrekking tot duurzame installaties. Wat zijn de meest gebruikte en meest geprogrammeerde duurzame installatieconcepten voor individuele woningen en hoe zijn die optimaal te koppelen aan de verschillende woningtypen in de bestaande bouw?
Strategische keuzes in duurzame installaties
De publicatie Strategische keuzes in duurzame installaties (hier te bekijken) geeft antwoord op deze vragen en is door Aedes, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Stroomversnelling en Onderhoud NL in samenwerking met een groot aantal experts gemaakt.
Woningcorporaties moeten de komende jaren meer huurwoningen sneller verduurzamen en verbeteren. Hierover zijn met het kabinet afspraken gemaakt in ruil voor verlaging en uiteindelijk afschaffing van de verhuurderheffing. Zo zijn er na 2028 geen corporatiewoningen meer met een slecht energielabel E, F of G en worden Cv-ketels vervangen door duurzamer alternatieven. Dat betekent dat ongeveer 250.000 woningen moeten worden aangepakt.
Corporaties hebben behoefte aan overzicht
Corporaties hebben veel vragen over wat bijvoorbeeld goed presterende duurzame installatieconcepten zijn. Er zijn wel 200 merken en duizenden typen warmtepompen. Samen met de keuze voor afgifte- en ventilatiesystemen, en alles afgestemd op de schilkwaliteit van de woning, leidt dit tot een onoverzichtelijke hoeveelheid keuzes. Dit vertraagt de besluitvorming, de prestatiegerichte uitvraag aan de markt en de gesprekken hierover met bouw- en installatiebedrijven.
Redeneerlijn helpt keuzes duurzame installaties
Duurzame installaties hebben allemaal zo hun eigen voorwaarden en moeten op een nét andere manier worden ontworpen, geïnstalleerd, ingeregeld en onderhouden. Om woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven hiermee te helpen, hebben Aedes, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Stroomversnelling een redeneerlijn ontwikkeld. Deze uitgave geeft praktisch inzicht in de meest gebruikte en meest geprogrammeerde duurzame installatieconcepten en voor welke woningtypen die het best geschikt zijn.
Download hier de publicatie Strategische keuzes maken in duurzame installaties.