Lichtgewicht, brandwerend, oersterk en CO2 besparend. Dat zijn de grote voordelen van Duplicor® prefab gevel- en dakelementen. De Bio-composietproducten worden gemaakt door Holland Composites in Lelystad.
Algemeen directeur Sven Erik Janssen vertelt: “Het bio-composiet is samengesteld uit biologisch materiaal. Het wordt gemaakt van agrarische restproducten zoals maïs en rietsuiker. Tijdens het productieproces wordt de biohars ge-pre-impregneerd in natuur- en glasvezels. Zo ontstaat het laminaat waaruit de gevel- en dak elementen worden gevormd. De winning van het restmateriaal gaat niet ten koste van bestaande teelt. Onze producten zijn de nieuwe norm in biobased brandwerende composietoplossingen.”
Duplicor® wordt toegepast in zowel nieuwbouw als renovatie in de utiliteitsbouw en woningen. Het gewicht is maar liefst tot vier keer lichter dan aluminium constructies en tot wel vijftien keer lager dan beton. Het lage gewicht brengt met zich mee dat er minder zware eisen hoeven te worden gesteld aan de draagkracht van de achterliggende constructie. De composietoplossing is oersterk en wordt dan ook als constructief en dragend element ingezet. Vanwege het lage gewicht is het product ook zeer geschikt voor hoogbouw. Door het lage gewicht zijn ook minder ankerpunten nodig.
Isolatiewaarde
De producten hebben ondanks hun geringe dichtheid een zeer hoge thermische en isolatiewaarde, die zeker vergelijkbaar zijn met traditionele materialen zoals hout of beton. Holland Composites levert sandwichelementen die de complete gebouwschil “inpakken” en een kern hebben die is gemaakt uit verschillende gerecyclede materialen, onder meer PET flessen, steenwol of kurk. De gevelschil heeft behalve het lage gewicht en de hoge milieuklasse nog andere voordelen. Janssen: “Doordat de elementen zeer dun zijn, wordt er bij gelijkblijvend bruto vloeroppervlak meer m2 vloeroppervlak per verdieping bereikt. Dit levert de opdrachtgever een flinke besparing op als het gaat om materiaal en dus geld.”
Het milieuvoordeel wordt volgens Janssen nog groter als je bedenkt dat er door het lichte gewicht per vrachtwagen lading meer stuks naar de bouwplaats kunnen worden vervoerd. Ook de bouwlift kan in één keer meer meenemen. Dit betekent minder vervoersbewegingen, dus minder CO2 uitstoot. “CE-Delft heeft studie gedaan naar de milieu-effecten van Duplicor®. De uitkomsten zijn zonder meer positief te noemen.
Prefab
De Duplicor® renovatie elementen worden prefab aangeleverd op de bouwplaats, compleet met bijvoorbeeld steenstrips en sierpleisterafwerking. Dit betekent voor de aannemer een stuk minder werk. De medewerkers hoeven de elementen alleen nog maar te positioneren en te verankeren. Dit scheelt hen veel tijd en dus geld.” Een speciale training voor de verwerking is niet nodig. De standaard instructie volstaat.
Brandvertragend
De gevelelementen zijn brandvertragend en worden geproduceerd volgens Euro brandklasse B S1 DO volgens NEN-EN 1350. Janssen: “De biohars die in ons product wordt verwerkt, is zeer brandwerend. De brandwerendheid van Duplicor® gaat ver uit boven de eisen die in het Bouwbesluit worden gesteld”.
Vormgeving
Composietmateriaal is makkelijk vormbaar en kan in hoge mate bijdragen aan het representatieve uiterlijk van een gebouw. Een aantal projecten getuigt hiervan. Janssen noemt in dit verband onder meer het Muziekpaleis in Utrecht en gebouw The Pulse momenteel in aanbouw aan de Amsterdamse Zuidas, waar een complete kantoorgevel wordt gerealiseerd met grote raampartijen. Ook kan het studenteninitiatief SUM worden genoemd in verband met optopmogelijkheden van bestaande sociale huurflats. Duplicor® elementen zijn ook geschikt voor montage aan monumentale panden voor zowel gevel als dakconstructies, zoals onder meer al gerealiseerd bij de Van Gendt hallen Amsterdam. Verder is montage van zonnepanelen mogelijk. Bovendien zijn de bio-composiet elementen onderhoudsarm.