FAAY prefab scheidingswanden hebben een massieve kern van vlas en een toplaag van gips. De duurzaamheid van de scheidingswanden zit vooral in het biobased materiaal dat gebruikt wordt. De kern van de wand bestaat uit vlas. Dit is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is, en bovendien lokaal te telen.
Lage MKI
Anno nu streven veel bouwbedrijven naar een zo goed mogelijke milieuprestatie. Daar horen producten bij met een lage milieubelasting. Voor Nederland bepalen we de milieuschaduwkosten middels een MKI-score. Met een MKI voor haar scheidingswand van slechts €1,42 heeft Faay inmiddels de meest duurzame wand van Nederland.
Kern van vlas
De lage MKI score is grotendeels te danken aan de kern van de wand. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Om een idee te geven: een hectare vlas legt in één teeltcyclus net zoveel CO2 vast als een hectare bos in één jaar. Een Faay-wand met vlaskern draagt dus positief bij aan de opslag van CO2. We hebben het dan over meer dan 580 kilogram CO2 per kubieke meter wand.
Hernieuwbaar product met CO2 opslag
Door de circulaire biobased materialen zijn de wanden recyclebaar en kunnen ze opnieuw gebruikt worden in een volgende bouwcyclus. Op die manier wordt CO2 nog langer opgeslagen en vastgehouden en bespaart men opnieuw op transport, arbeid en afval.