Tectum Group realiseert wereldprimeur met het eerste circulaire plat dak

Tectum Group realiseert op het terrein van eigenaar Retail Estates in Kampenhout te België een dakrenovatie waarbij ze het eerste volledige circulaire plat dak plaatsen. Dankzij een gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige daksysteem integraal gedemonteerd en herbruikt worden. Het mechanisch verankerde EPDM-dakmembraan heeft een langere levensduur dan iedere andere oplossing voor waterdichting, en kan later een ongeschonden tweede leven tegemoet gaan, samen met de montage-onderdelen die uit aluminium zijn vervaardigd. De basis voor een kwalitatief “2de hands dak” is gelegd! De kostbare en schaarse (fossiele) grondstoffen verlaten de materialenkringloop niet langer.   Tectum Group wil pionier zijn in de vraag naar een 100% circulair, demontabel en herbruikbaar dak. Dit om de eigen ESG-visie te ondersteunen, maar tevens bij te dragen tot de werkagenda van Vlaanderen Circulair en de Europese ESG-doelstellingen. Deze afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Het houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven.

“We verleenden graag onze dakrenovatie voor deze testcase die past in onze ESG-strategie, waarbij we dit jaar 10 miljoen euro investeren in de verduurzaming van onze winkels”, zegt Koenraad Van  Nieuwenburg, CIO van Retail Estates, “want ook wij willen meer leren over duurzame en circulaire toepassingen. In aanwezigheid van minister Zuhal Demir trotseren we vandaag wind en regen voor de lancering en bezichtinging van het eerste circulair plat dak. Het innovatieve daksysteem wordt gelanceerd onder het Tectum-huismerk BossCover, onder de naam “BossCover Circular System”.

De Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vult aan: “Met dit project bewijzen onze ondernemers nog maar eens dat technologie en innovatie ons de weg wijzen naar een duurzame economie en een leefbaar Vlaanderen. Als minister kan ik daar alleen maar fier op zijn. Ik ben blij dat ook onze bouwbedrijven streven naar een efficiënt en effectief gebruik van hulpbronnen. Dat is immers de essentie van circulair bouwen.”

Kliksysteem “Certefix” verhindert weggooien

Vandaag de dag worden vooral in België veel verlijmde (EPDM) of op de ondergrond gebrande (bitumen) systemen uitgevoerd.  Geballaste daken zijn ten dele losliggende daken, maar ze vormen slechts een klein percentage van de markt.  Gelijmd of gebrande systemen zijn, als zo’n dak afgebroken wordt, als “verkleefde koek” enkel nog goed voor de verbrandingsoven.

Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie legt uit: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar het circulaire dak dat demonteerbaar en dus gewoon opnieuw herbruikbaar is, met liefst een tweede leven als dak! Daarbij beschadig je de materialen niet en kun je het waterdichtingsmembraan er in zijn geheel afnemen. Dat impliceert dat je nergens lijm gebruikt.”

Filip vervolgt: “Het waterdichtingsmebraan is als folie herbruikbaar en ook de opstanden worden niet verlijmd, in de kim (de overgang van het platte gedeelte naar de dakrant van een dak) gaan we de waterdichtingsfolie vastklikken. Dit gepatenteerde systeem gaven wij de naam Certefix. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak, opnieuw met een gepatenteerd systeem.  De ontwikkeling ervan deden wij in samenwerking met onze partner Claerhout Aluminium.”

 Herbruiken versus recycleren

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak. We geven het dak een tweede leven”, zegt Rudy Evens, CEO van Tectum Group: “Het membraan wordt hergebruikt, en dus niet gerecycleerd tot een andere toepassing. Recyclage van EPDM-resten tot een nieuw product dat deden we al, in de downcycling tot bijvoorbeeld rubber daktegels. Maar deze nieuwe innovatie gaat veel verder en betekent echt een grote stap inzake circulariteit in de totale bouwsector.”

Rudy vervolgt: “We onderzoeken businessmodellen waarin we dakmembranen, die einde gebruik zijn, terugnemen. Op de EPDM worden gewapende stroken aangebracht ter versteviging, die ons toelaten het membraam in de toekomst opnieuw her te gebruiken. Oprollen en terug uitrollen! Het kliksysteem én de dakranden kunnen ook gewoon hergebruikt worden.” 

Een nieuwe (milieuvriendelijke) wereld aan mogelijkheden

Het demonteerbare en herbruikbare dak past perfect in de nieuwe trends van flexibel en modulair bouwen.

“Een extra verdiep op je woning of gebouw zetten, het zogenaamde optopping, wordt gemakkelijk en duurzaam”, legt Rudy uit, “want je demonteert je volledige dak en monteert het vervolgens op de volgende verdieping. Zo kunnen bouwdromen in fases verwezenlijkt worden of wordt het gebouw flexibel en aanpasbaar aan wijzigende noden. Ook kunnen we anticiperen op eventuele verhoogde isolatienormen in de toekomst. Als je bijkomend wenst te isoleren, dan kan je makkelijk de folie eraf halen, bijkomend isoleren en vervolgens de folie terug monteren.”

De keuze voor EPDM

Filip Biesmans is duidelijk: “Er bestaat geen waterdichtingproduct zonder fossiele grondstoffen.”  EPDM is een inert materiaal.  Dat betekent dat UV-straling en weersomstandigheden geen invloed hebben op de eigenschappen van EPDM.  En dus heeft EPDM, met een bewezen levensduur van 50 à 60 jaar, soms een langere levensduur dan het gebouw.

Filip verduidelijkt: “Je gebruikt eenmalig fossiele grondstoffen, maar kan het product dan wel in een enorm lange levenscyclus houden, als origineel product. Bovendien is EPDM met 1,2 tot 1,5 mm dikte een dun materiaal, waardoor de milieukost gunstiger is in vergelijking met de dikkere 4 mm bitumen dakbanen. Ik heb het dan niet enkel over transport, maar ook over de productie: we hebben in vergelijking met bitumineuze membranen gewoon minder fossiele grondstof nodig om tot een dakmembraan te komen.”

Tot slot: uitdagingen

“Met het circulaire dak zetten we een heel belangrijke stap in de juiste richting”, zegt Filip tevreden, “Niks doen is geen optie! Maar er blijven ook heel wat uitdagingen, want mijn droom is een volledig circulaire, functionele en smart bouwschil. Onze R&D-afdeling blijft dus op volle toeren draaien en inzetten op de volledige dak én gevel.” lacht Filip.

We gaan nog verder op zoek naar hoe we zoveel mogelijk waarde geven aan de EPDM-folie die we recupereren. Hoe gaan we dit als een 2de hands-membraan in de markt kunnen zetten?  Tectum Group wil samen met andere stakeholders, zoals Buildwise (voorheen WTCB) en andere instituten, zoeken naar de juiste oplossingen op lange termijn.

Daarnaast zetten we ons onderzoek inzake isolatie, dampscherm en primers zonder solventen verder.  Ook de combinatie van een circulair losliggend dak met een biodivers extensief groendak is een geweldige uitdaging. “We gaan ervoor!”, zegt Filip: “En natuurlijk willen we al onze oplossingen met de nodige garanties aanbieden aan onze klanten.”

Over Tectum Group

Tectum Group is een innovatief en ambitieus tweede generatie familiebedrijf, met 42 jaar ervaring op de teller. het is een groep van bedrijven die oplossingen bieden voor de bouwschil van gebouwen binnen de Europese B2B-markt. Dat doet men enerzijds als aannemer van dak- en gevelwerken en anderzijds als distributeur van dak- en gevelproducten. Als aannemer werken wij onder de naam Tectum Group. In de distributie actief met handelsbedrijf CPE en CPE Nederland een onderdeel samen met MSQ en gericht op de dakdekker. Samen met Mawipex, is men gericht op de bouwmarkthandel en prefab bouwindustrie.  Onder het private label BossCover verdeelt men een premiumgamma van dakbedekkingsproducten. Door een recente aquisitie is inmiddels een derde tak van sport aangeboord binnen de overkoepelende groep, namelijk de productie van dakaccessoires.

Door de combinatie van aannemers- en handelsbedrijven, en sinds kort ook een eigen productiebedrijf, heeft de Tectum Group een unieke bundeling van product- en uitvoeringskennis en – ervaring onder ons Tectum-dak.  Die kennis en ervaring wordt benut voor innovaties, met ESG als “groene leidraad”.

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven