Dure apparatuur die ’s nachts van de bouwplaats verdwijnt. Kostbare materialen die door ongewenst bezoek worden meegenomen. Helaas komt dit nog maar al te vaak voor. Lang niet alle bouwplaatsen zijn beveiligd. Daarom vormen ze een makkelijk doelwit voor het inbrekersgilde en vandalen. Beveiliging Totaal uit Tholen heeft oplossingen voor elk project, die wérken.
Volgens directeur Jurre van den Berge is beveiliging van bouwlocaties hard nodig. “Jaarlijks wordt er voor zo’n honderd miljoen euro aan materiaal van Nederlandse bouwplaatsen gestolen. Ook ontstaat er vaak schade, bijvoorbeeld door diefstal van kabels. Een beveiligingssysteem met camera’s heeft een grote preventieve waarde. Een dief wil maar één ding: niet gezien worden.”
De oplossingen van Beveiliging Totaal bestaan uit de Guardtower en de kleinere Guardeye. Het gaat om mobiele, op zichzelf staande masten, gekoppeld aan een particuliere alarmcentrale. Ze bieden een tijdelijke oplossing met cameratoezicht, alarmmelding- en opvolging. Als de bouw klaar is, worden ze verwijderd.
De Guardtower heeft een breed overzicht op een bouwlocatie, de Guardeye waakt vooral over kleinere hoeken. Van den Berge: “Wij groeien mee met een bouwproject. Wanneer er voornamelijk buiten wordt gewerkt, plaatsen we de Guardtower, maar wanneer het werk zich naar binnen verplaatst, is de Guardeye efficiënter.”
De Guardtowers en de Guardeyes worden geleverd met een camera en bewegingsmelders in diverse types en hoogtes in combinatie met bijvoorbeeld bouwlampen of sirenes. De voeding kan ook met zonne-energie.
Ontzorgen
Beveiliging Totaal ontwikkelt, produceert, installeert en onderhoudt de beveiligingssystemen in eigen beheer. “Ook de inbedrijfstelling wordt door ons geregeld,” zegt Van den Berge. “De opdrachtgever heeft één aanspreekpunt voor techniek en alarmopvolging. Wij ontzorgen hem optimaal, gaan uit van zijn behoefte en leveren maatwerk. Zo heeft de opdrachtgever altijd zelfstandig vrije toegang tot het systeem via smartphone, pc of tablet. Hij kan de camerabeelden altijd terugzien. Zo kan hij vanaf het hoofdkantoor of waar ook ter wereld zien of de toegangspoort na werktijd is afgesloten of wie zich wanneer op de bouwlocatie bevindt. Hij kan zelf de gewenste schakeltijden instellen. Loopt er na de ingestelde tijdsgrens toch nog iemand op de bouwplaats, dan volgt direct een melding en sturen we onze eigen beveiligingsdienst erop af. Alarmopvolging is essentieel. Dit moet snel en adequaat gebeuren.” Volgens Van den Berge maakt het systeem onderscheid tussen een mens of een dier. “Als er bijvoorbeeld aan kat rondloopt, wordt er geen alarm geslagen.”
Als een bouwlocatie verder weg ligt, wordt een partnerbedrijf ingeschakeld, aangesloten bij de Vereniging van Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). Van den Berge: “De opdrachtgever is er dan van verzekerd dat een betrouwbaar, kwalitatief hoogstaande onderneming wordt ingezet met dezelfde normen en waarden. Natuurlijk zijn wij een commercieel bedrijf maar kwaliteit van dienstverlening en ontzorging van de opdrachtgever staan bij ons bovenaan. Wij waarborgen de privacy. De opdrachtgever krijgt heldere uitleg over de wettelijke bewaartermijn van de camerabeelden.”
Stormvloedkering
Er werden in 2019 drie Guardtowers geproduceerd, in 2024 is dit aantal al opgelopen tot tachtig mobiele beveiligingssystemen. De beveiligingsoplossingen worden veel toegepast bij woningbouw, appartementencomplexen, energieparken, leegstaand vastgoed en infrastructurele werken. Zo werd de stormvloedkering beveiligd in opdracht van de provincie Zeeland. Opdrachtgevers komen uit de bouwbranche maar ook uit de infrastructurele sector, zoals Rijkswaterstaat.
Een aparte tak is de beveiliging van evenementen. Van den Berge: “Bij evenementen koppelen we ons systeem desgewenst aan een centrale post waar de camerabeelden live worden bekeken. Beveiliging maakt steeds vaker deel uit van de vergunningvoorwaarden van de gemeenten.”
Eén van de eerste opdrachten na de oprichting van het bedrijf in 2005 betrof de fysieke beveiliging bij de bouw van het gemeentehuis in Tholen. In 2008 voerde het Thoolse beveiligingsbedrijf de beveiliging van diverse windmolenparken in Zuidwest Nederland uit. De broers Kevin en Jurre namen de onderneming in 2016 over van hun vader. Beveiliging Totaal heeft inmiddels 85 medewerkers, achttien dienstvoertuigen en is binnen haar marktgebied één van de grootste in Brabant en Zeeland.