Hout en andere biobased bouwmaterialen worden steeds vaker toegepast. Prachtige projecten laten de veelzijdige mogelijkheden zien. Deze ‘houtbouw hosanna’ is niet onterecht, maar deze omslag naar een schonere bouw gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen. Want voldoende kennis en kunde bij ontwerpers en bouwers is van essentieel belang om de transitie te laten slagen.
Dat begint al bij de boom. Zo moet je goed op de hoogte zijn van welk hout voor welke toepassing het best geschikt is. De variatie in hout is enorm: wereldwijd bestaan tienduizenden boomsoorten die honderden houtsoorten leveren, elk met specifieke eigenschappen die bovendien in verschillende kwaliteiten voorkomen. Juist de combinatie van soort en kwaliteit maakt hout wel of niet succesvol in de toepassing.
Ook het ontwerp- en productieproces bij houtbouw vereist een andere expertise dan bij conventioneel bouwen. Behalve verschillen in de fysische kenmerken en prestaties tussen hout en beton/staal, kan je met hout heel ontwerpvrij, modulair en remontabel (circulair) ontwerpen. De productiemethodes zijn vervolgens vaak prefab en vergaand gedigitaliseerd, waarbij de digitale tekeningen rechtstreeks de freesmachines aansturen. Enorm efficiënt, maar het vraagt wel extra vaardigheden van met name de architect.
Hout kan ook prima als gevelbekleding, maar ook daar geldt: weet wat je doet. Welke soorten zijn geschikt, hoe pas je het toe, kan het onafgewerkt of niet, en welke afwerklaag is de juiste tegen vochtbelasting en verwering.
En dan ook niet onbelangrijk: kennis over de herkomst van hout. We kennen allemaal de verhalen van illegale boskap in het Amazonegebied, zo erg is het in Europa niet, maar ook hier moet je goed geïnformeerd zijn. Gelukkig hoeft hout niet fout. Dus ken je keten, de certificaten, en controleer zelf of jouw hout wel echt uit duurzaam beheerde bossen komt.
Bezoek ons op de bouwbeurs in hal 8 stand B026 voor meer informatie.