Biobased voordeur Weekamp Deuren genomineerd voor Duurzame Innovatie Award 2024

De nieuwe biobased voordeur BioComfort van Weekamp Deuren in Dedemsvaart is genomineerd voor de Duurzame Innovatie Award 2024.  Het gaat om één van de vier innovaties die door de jury zijn voorgedragen. De duurzame buitendeur is te zien tijdens de beurs Renovatie & Transformatie, waar de officiële publiekspresentatie plaatsvindt.

Hans Mascini is sinds eind 2022 algemeen directeur bij de Overijsselse onderneming. Voor zijn komst had hij al een lange loopbaan achter de rug in de branche voor bouwmaterialen.  Weekamp is van oudsher een familiebedrijf en is sinds vier jaar onderdeel van Deli Home. Het bedrijf produceert binnen- en buitendeuren voor de woningmarkt en is sterk marktgericht. Afnemers zijn deurenspeciaalzaken, de bouwmaterialengroothandel, de industrie en vastgoedonderhoudsbedrijven welke leveren aan investeerders met een grote woningportefeuille en woningcorporaties.

Mascini signaleert met name van de kant van de drie laatstgenoemde partijen een grote belangstelling. “Dat is logisch. Woningcorporaties hebben een enorme opgave als het gaat om verduurzaming van hun bezit. Zij hebben dan ook zeer enthousiast gereageerd op de BioComfort, die de duurzaamheidsdoelen immers weer een stap dichterbij brengt.” Ook deuren die al wat langer geleden werden geplaatst, bijvoorbeeld dertig jaar, komen volgens Mascini in aanmerking voor hergebruik.

Innovatie

Duurzaamheid en innovatie zijn sleutelwoorden bij de productie, die plaatsvindt op twee locaties in Europa. De BioComfort is volgens Mascini de eerste biobased deur van Nederlandse bodem. “Het is de eerste circulaire buitendeur. Het gehele productie- en installatieproces wordt onder onze vlag uitgevoerd, van het inmeten van de deuren en kozijnen tot en met het afhangen. Al onze producten worden exact op maat gemaakt. We kunnen ook grotere aantallen aan.” Volgens Mascini heeft het enkele jaren geduurd voordat de BioComfort werkelijkheid werd. “Het idee is op zich vrij simpel maar het kostte nu eenmaal veel tijd om de neuzen van de partijen in de keten dezelfde kant op te krijgen en de juiste samenwerkingspartners en houtsoorten uit te kiezen.”

Vingerlassen

Weekamp Deuren neemt na het inmeten bij de opdrachtgever oude ramen en deuren mee en sorteert deze op basis van houttypes. Het materiaal wordt vervolgens naar een sociale werkplaats gebracht. Daar wordt het hout ontdaan van toevoegingen zoals verf, spijkers, beslag of andere zaken, verwerkt tot blokjes en balken. Dat laatste gebeurt via het procédé van vingerlassen en lamineren. De balken vormen op hun beurt weer de basis voor de uiteindelijke circulaire deur. Mascini: “Deze is dus geheel gemaakt van biobased materiaal. Dat geldt zowel voor het vlakke gedeelte van de deur als voor de randen.”

Ook het isolatiemateriaal dat in de deur wordt verwerkt, komt duurzaam verantwoord tot stand. Waar voorheen materiaal werd gebruikt op basis van onder meer aardolie, zoals XPS of PU, wordt nu houtvezelplaat toegepast. Dit materiaal wordt gemaakt van hout in duurzaam beheerde bossen waar een herplantplicht geldt.

Keurmerk

BioComfort is een buitendeur voor woningen en is intensief en diverse malen getest én met positief resultaat. De deur heeft inmiddels KOMO-certificering – en Politiekeurmerk Veilig Wonen ontvangen. Mascini vertelt dat Weekamp Deuren voorlopig nog niet is uitgedacht over het thema duurzaamheid. “Zo zijn we bijvoorbeeld aan het bekijken of we de deur ook kunnen voorzien van biobased duurzaam geproduceerde verf en zoeken we naar manier om ook het glas opnieuw te gaan gebruiken.”

De uitreiking van de award vindt plaats op dinsdag 14 mei tijdens de beurs Renovatie & Transformatie.

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven