Rebrick pioniert in circulair bouwen met gevelstenen

Geen Blue maar Green Monday door realisatie van 95% CO2 reductie


Wormerveer
De Floris Groep (partner in de bouw voor bouwbedrijven, overheid en industrie) lanceert vandaag een nieuw initiatief: Rebrick. Rebrick is het eerste Nederlandse bedrijf dat – in samenwerking met Klinker Historica – op grote schaal herwonnen gevelstenen aanbiedt en daarmee een mijlpaal voor de Nederlandse bouwindustrie stelt. Niet alleen wordt de bouw verduurzaamd, het hergebruiken van gevelstenen leidt tot 95% CO2-reductie in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Een belangrijke stap richting het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Duurzaam bouwen met karakter

Door gevelstenen te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten wordt namelijk circulair, maar met karakter, gebouwd. Het oogsten en verhandelen van stenen die al een eigen geschiedenis hebben, zorgt uiteraard voor een unieke esthetiek. Maar nog belangrijker is de 95% CO2-reductie die bouwen met tweedehands stenen oplevert. Rebrick ziet stenen niet als bouwmaterialen, maar als bouwstenen voor een betere en duurzamere toekomst.

Rebrick onderscheidt zich door op grote schaal oude gevelstenen nieuw leven in te blazen en te integreren in eigentijdse bouwprojecten. Bijvoorbeeld in Heiloo, waar uit een zorginstelling 80.000 herbruikbare stenen zijn geoogst. Uit een sporthal in Alkmaar wordt binnenkort dezelfde steensoort gehaald, daar gaat het om 1,2 miljoen stenen. Deze steensoort heeft een oud uiterlijk en is dusdanig hard, dat de stenen goed geschikt zijn voor bijvoorbeeld Amsterdamse kademuren. Inmiddels liggen in Wormerveer 350.000 stenen klaar om hergebruikt te worden. Het doel voor 2024 is  1 miljoen stenen op voorraad hebben, zodat snel geleverd kan worden aan grote projecten.

Focus op naoorlogse bouw

Voor het winnen van tweedehands stenen focust Rebrick zich op de naoorlogse bouw. Bob Floris, directeur van Rebrick, legt uit waarom: “De bouw in Nederland moet verduurzaamd worden en daar draagt Rebrick flink aan bij. Stenen ouder dan 1980 zijn goed bruikbaar als tweedehands stenen in nieuwbouwprojecten. Vanaf de jaren ’80 werd de mortel te sterk, waardoor die steensoorten niet hergebruikt kunnen worden. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat ik nu stenen kan hergebruiken, die mijn opa 50 jaar geleden vanuit het familiebedrijf aan een project heeft geleverd. Rebrick staat voor mij niet enkel voor het voor de tweede keer gebruiken van stenen, maar voor een wederopbouw voor de natuur dit keer. Rebrick laat zien dat de esthetiek van gebouwen hand in hand kan gaan met duurzaamheid en persoonlijk geloof ik in een toekomst waarin circulair bouwen de norm is.”

Meer informatie op www.re-brick.nl.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven