Dit zijn de winnaars van de Construsoft BIM Awards 2023

De winnaars van de Construsoft BIM Awards 2023 zijn bekend. De competitie voor gebruikers van Tekla Structures wordt elk jaar georganiseerd door softwareleverancier Construsoft. Een recordaantal van 44 deelnemers zond hun meest bijzondere projecten in.

Construsoft maakte recent de 7 winnaars bekend. Houtbouwer VKP, aannemersbedrijf Stadsbader, staalbouwer Victor Buyck, gevelbouwer Metadecor, Adviesbureau Brekelmans, Bouwbedrijf Mertens en houtbouwer Barli sleepten een Award in de wacht voor hun ingezonden project. Dit levert een bijzondere rij van verschillende bedrijven uit de bouwsector en uiteenlopende projecten op met een grote diversiteit aan materialen, slim en innovatief gebruik van software en toepassingen van BIM.

De vakjury bestond uit vertegenwoordigers uit zowel de staal-, beton als de houtsector: Frank Maatje, directeur Bouwen met Staal, Maikel Jagroep, directeur Betonvereniging, Hans Hendriks, directeur en BIM-adviseur deBIMspecialist en Jeroen Coenders, CEO & Founder White Lioness technologies.

Deze heeft de projecten beoordeeld aan de hand van vijf criteria: toepassing van BIM, innovatief gebruik van Tekla, maakbaarheid, duurzaamheid en de wauw-factor. Hans Hendriks: “Ook dit jaar zijn er weer prachtige projecten ingestuurd, het was een eervolle taak om deze te mogen beoordelen.”

De winnaars gaan door naar de internationale competitie waarbij ze kans maken op een Tekla Global BIM Award.

Winnaar ‘Commerciële projecten’

VKP | Huize d’n Herd – Helmond

 ‘Een verzameling IFC-modellen waar je u tegen zegt’

Het project van houtbouwer VKP uit Kapelle dat gerealiseerd is in opdracht van woningbouwvereniging Bergopwaarts, viel bij de jury op door het ontzettend hoge detailniveau en het niveau waarop gebruik is gemaakt van BIM. De HSB van het appartementengebouw is in Tekla Structures gemodelleerd volgens de BIM-basis ILS, NL-SFB coderingen, inclusief naamgeving van de bouwlagen, IFC-classificatie, IsExtenal en Loadbaring.

VKP voegde steenstrip- en voegkleuren toe in het model zodat ze geen materiaalstaten meer in Tekla Structures hoefden te genereren. Door slimme instellingen konden werkvoorbereiders materiaalstaten in PDF of Excel formaat genereren vanuit Trimble Connect.  

De HSB komt rechtstreeks uit de fabriek inclusief aluminium kozijnen, lekdorpels en steenstrips op de bouwplaats aan. Hierdoor kon nagenoeg steigerloos worden gebouwd.

“Echt een indrukwekkend model”, gaf de jury aan, “Alle details van heel veel verschillende disciplines zijn aanwezig, veel data van andere CAD-systemen. Een verzameling IFC-modellen waar je u tegen zegt.”

Winnaar ‘Industriële projecten’

Stadsbader | Bedrijfsgebouw Locinox – Waregem

‘Echt álles zit erin’
Het bedrijfsgebouw dat aannemersbedrijf Stadsbader uit het Belgische Harelbeke in opdracht van Locinox realiseert is niet alleen enorm indrukwekkend vanwege de 40.000m2 aan oppervlakte, maar is volgens de jury ook een voorbeeld qua gebruik van BIM. “Echt álles zit erin”, was het unanieme oordeel. “Een complete installatie-uitwerking, de wapening, sparingen, de zonnepanelen op het dak.”

De volledige prefab bovenbouw, gemodelleerd met een LOD400-450 is in Tekla Structures uitgewerkt. Via Tekla Model Sharing werkten 5 modelleurs tegelijk aan het model. Uit het model kwamen de montageplannen en productietekeningen voor de productie-site van Van Maercke NV. Op p basis van onder andere PXML’s, Unitechniks en BBS-bestanden maakte Stadsbader de productieplanning, nacalculatie en facturatie.

Via Trimble Connect konden de 3D-modellen op zowel het kantoor als op de werf geraadpleegd worden. Clashes tussen technieken en het gebouw werden beheerd met behulp van ToDo’s; een handige functionaliteit binnen Trimbe Connect waarmee eenvoudig berichten en taken kunnen worden aangemaakt en beheerd. Voor elke leiding kon zo in samenspraak met de BIM-coördinator tot een oplossing gekomen worden.
De jury prijst ook de eigen ontwikkelde planningstool die ze koppelden aan Trimble Connect.

 

Winnaar ‘Infrastructurele projecten’
Victor Buyck Steel Construction | Govan Partick Bridge in Glasgow

 ‘Dit is echt topkwaliteit’

Voor één van de grootste opengaande loopbruggen in Europa verzorgt de Belgische staalbouwer Victor Buyck de staalconstructie. Deze 110 meter lange draaibare pyloon tuibrug moet de stadsdelen Govan en Partick in Glasgow met elkaar verbinden. De constructie scoorde bij de jury onder andere hoge ogen op het criterium ‘Innovative use of Tekla’ door het gebruik van VR, AR en de toepassing van softwarepakketten Rhino en Grasshopper.

De moeilijkheid bij het bouwen van bruggen is dat de bouwdelen aan elkaar worden gelast en binnen een tolerantie van EN1090-2 norm moeten aansluiten op elkaar. In productie worden er metingen per bouwdeel uitgevoerd met elk nog een resterende overlengte. Deze metingen worden via X Y Z coördinaten uit de Leica meetinstrumenten uitgelezen en in de Layout Manager van Tekla Structures ingeladen, om zo de overlap, best fit posities en afbrandlengtes te gaan bepalen, wat uiteindelijk een passende volledige brug vormt.

Het hele project werd getekend in Tekla Structures. “Voorheen was dit soort constructies echt een probleem. Met de combinatie van Tekla, Rhino en Grasshopper hebben ze echt álles gemodelleerd. Je kunt aan alles trekken en dan kun je iedere vorm van de brug maken. Dit is echt topkwaliteit.”

Het aanleveren van een BIM-model werd contractueel vastgelegd, voor de controle op clashchecks en een vloeiende samenwerking met de civiele en mechanische onderaannemers. Van de functies en mogelijkheden in Trimble Connect is optimaal gebruik gemaakt door een uitgebreide invoer van data in het IFC-exportmodel. Uit het systeem kwamen stappenplannen, montagevolgordes en informatie over de bereikbaarheid van lassen en was 100% traceability op alle onderdelen mogelijk.  Met een VR-bril werd in de werkvoorbereiding of tijdens productie de bereikbaarheid van de lassen of de samenbouwvolgorde in kaart wordt gebracht.

Farrans is hoofdaannemer voor de civiele werken. Demako is verantwoordelijk voor de mechanische onderdelen en beweging van de brug.

Winnaar ‘Publieke projecten’

Metadecor | Huus veur Sport en Cultuur – Zuidwolde

‘Hoge complexiteit, maximale inzet Grasshopper en Tekla Structures’

In opdracht van Hesco Bouw verzorgt gevelbouwer Metadecor uit Kampen de 3D gevormde houten façade voor het Huus veur Sport en Cultuur in Zuidwolde. Het gebouw wordt bekleed met een 3D lamellen gevel van houten latten die golvend rondom het gebouwvolume zijn geplaatst.

Het project is volledig in BIM uitgewerkt, wat met name heeft geholpen bij de afstemming van de montagebeugels op de bouwkundige ondergrond. De gevel wordt gemonteerd op diverse ondergronden: op HSB elementen, op stalen constructiedelen en op een aluminium vliesgevel.

De combinatie Grasshopper – Tekla Structures is maximaal ingezet om de complexiteit van het ontwerp vast te leggen in de machinaal geproduceerde onderdelen. De juryleden waren het snel met elkaar eens: “Dit is echt wel goed gedaan.”

De basis voor het gevelontwerp is gelegd in een parametrisch ontwerp en aangevuld met allerlei ontwerpcriteria, zoals profielen, plankafmetingen, minimale en maximale afstanden. Het ontwerp is vervolgens gekoppeld aan Tekla Structures, waar de verdere uitwerking is gedaan.

Omdat de gevel golvend rond het gebouw gaat, is geen onderdeel of merk gelijk. Om de maatvoering van alle unieke merken te borgen, is in Tekla Structures veel aandacht besteed aan het maken van slimme koppelingen tussen onderdelen. Bijvoorbeeld met gesneden pen-gat verbindingen en puzzelstukjes.

Dat Metadecor specialist is in spraakmakende gevels, maken ze op meerdere fronten waar. Eén van de meest lastige koppelingen is de montage van de houten latten op de aluminium frames. Deze koppeling kent een aantal eisen: een lat ligt vrijwel nooit parallel met het frame (er is altijd een kleine hoekverdraaiing), het contactoppervlak tussen het hout en het aluminium moet tot een minimum beperkt worden en tot slot varieert de hart-op-hart afstand van de latten. Om deze eisen in één koppeling te kunnen maken, is gekozen voor een laser gesneden kamvormige plaat. Deze plaat verkleint het contactoppervlak tussen hout en aluminium, maakt een hoekverdraaiing mogelijk en legt de positie van de houten lat ten opzichte van het aluminium vast. Hiermee wordt de assemblage van de latten enorm vereenvoudigd, alle complexiteit zit immers in het gesneden onderdeel.

Winnaar ‘Sport en recreatie’

Adviesbureau Brekelmans | Forest Village Bergeijk

‘Indrukwekkende geometrie, dit is complexer te modelleren dan je denkt’

Landal Forest Village wordt een compleet nieuw park in Noord-Brabant met een appartementengebouw en zeer fraai ontworpen rond centrumgebouw. Voor dit project zag Adviesbureau Brekelmans mogelijkheden om parametrisch te ontwerpen. “De parametrisch ontwerpen en de geometrie zijn heel indrukwekkend, zeer gestructureerd. Zo’n geometrie is complexer te modelleren dan je denkt. Het niet altijd makkelijk om ook een goede boogvorm te krijgen. Erg goed gedaan”, aldus het oordeel van de jury.

Door de inzet van Rhino en Grasshopper bespaarden de constructeurs ontzettend veel tekenwerk bij het ontwerp van de gebouwen. Door middel van zelfgeschreven scripts is Tekla Structures parametrisch aangestuurd. Hierdoor werd niet alleen het tekenen eenvoudiger, maar konden aanpassingen ook veel sneller gedaan worden.

Winnaar ‘Kleinschalige projecten’

Barli | Buurtschap Te Veld, Kamer A – Eindhoven

Een unaniem oordeel van de jury

De appartementencomplexen die Barli maakte en produceerde voor Buurtschap Te Veld in Eindhoven konden op een unaniem oordeel van de jury rekenen. “Kan ik er ook één krijgen?”, was het enthousiaste commentaar van een van de leden. Een unanieme nummer 1 in deze categorie.

De woningfabriek uit Uden realiseerde in het project verschillende modulaire woningen, variërend in doelgroep, afmetingen en uitstraling. In ‘Kamer A’ bouwde de prefab houtbouwer uit Uden 7 verplaatsbare appartementen met inpandige bergingen, verdeeld over twee woongebouwen.

Elk detail van de modulaire woning is door de engineers van Barli in 2D en 3D uitgewerkt voor productie. Het Tekla Structures-model kent een hoog ‘level of detail’: van valbeveiliging tijdens de assemblage in de woningfabriek, tot afschotisolatie, keukenkastjes en overstorten.
Ook is in het gehele proces nagedacht over mogelijkheden om transport te beperken en afval te minimaliseren. Van houten vlonders en prefab pergola’s tot aan de planken van de gevelbekleding: álles is in maatvoering en montagewijze geoptimaliseerd.

Diverse co-makers maakten integraal onderdeel uit van het ontwerp- en productieproces. Zo tekenden de w- en e-installateurs hun installaties in het 2D-model, waarna engineers van Barli deze omzetten naar 3D voor de houtskeletbouw-productie. Co-maker Tullenaars tekende in het Tekla-model de stalen ballustraden en het trappenhuis in, om in productie en montage naadloos aan te sluiten op het woongebouw dat in de woningfabriek van Barli gebouwd is. “Het zijn modules, maar is ook weer custom. Het is niet wat ze standaard maken”, viel de jury op. En toch binnen zeer korte tijd gerealiseerd. “Een heel bijzonder en innovatief project.”

Winnaar ‘Publieksprijs’

Mertens Bouwbedrijf BV | Theater aan de Parade – Den Bosch

‘Hoge complexiteit’

Mertens Bouwbedrijf BV uit Weert bouwt het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch. Een terecht winnaar van de publieksprijs, want ook bij de jury gooide deze inzending hoge ogen. De aannemer haakte tijdens het ontwerpproces al aan. Uitgangspunt vanuit het ontwerp was het gedeeltelijk in stand houden van de bestaande betonconstructie uit de jaren ’70. Naast de keldervloer en -wanden moest ook de betonconstructie van de grote zaal intact blijven tijdens de sloop van de overige bouwdelen. Hiervoor werden op een 3-tal posities tijdelijke staalconstructies geplaatst, om de stabiliteit van de bestaande constructie te waarborgen.

Bijzonder aan dit project is de integraliteit met de vele installaties; niet alleen de complexe gebouwinstallaties, maar ook de vele theatertechnische installaties. De gehele staalconstructie van ruim 900 ton is uitgevoerd in gevolgklasse CC3 met een unity-check van 0,83 op de door de ontwerpend constructeur aangewezen sleutel-elementen. In het ontwerp zijn ook nog diverse trappen en hekwerken opgenomen, met als eyecatcher de hoofdtrap in het hart van het gebouw. Deze trap verbindt de kelder naar de begane grond en 1e verdieping, het totale gewicht bedraagt maar liefst ruim 22 ton.

Naast de staalconstructie zijn ook de betonconstructie, gebouwinstallaties (E – W – S), theatertechnische installaties, bouwkundige afwerkingen en diverse grote onderdelen (bijv. vloeren, prefab trappen en prefab gevelelementen) in Tekla Structures uitgewerkt. De IFC-modellen zijn samengevoegd in een totaalmodel. De IFC-modellen en alle overige documenten zijn centraal beschikbaar voor het projectteam via Dalux. 

Ook een favoriet van de jury vanwege de hoge complexiteit.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven