Startsein voor 115 duurzame nieuwbouw-woningen in Leidsche Rijn Centrum Oost

In 2024 is Leidsche Rijn in Utrecht 115 energieneutrale woningen rijker. Onlangs gaven de toekomstige bewoners, wethouder Eelco Eerenberg van de gemeente Utrecht, projectontwikkelaar VORM en aannemer Burgland Bouw het startsein voor de realisatie van de woningen die samen een nieuwe stedelijke levendige woonbuurt gaan vormen. Deelproject WILG, met 115 woningen, start als eerste met de bouw. Villa Rood, Villa Sluis en KERS volgen.

New Roots kenmerkt zich door een groene natuurinclusieve omgeving, als schakelstuk tussen nieuw en oud. Een duurzame woonbuurt met veel leefkwaliteit en een grote variatie aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen, waarvan 70% behoort tot het betaalbare woonsegment. Van studio’s en eengezinswoningen voor starters en doorstromers tot appartementen én een ondergrondse parkeergarage.

Leefkwaliteit

Dankzij de samenwerking tussen VORM, WE Architecten, EVA Architecten, Paul de Ruiter Architects en ZUS kent het plan een grote diversiteit aan gevels met robuuste karakters, gedetailleerde afwerkingen en een rijk woonprogramma, waarin veel aandacht is voor de leefkwaliteit van de toekomstige bewoners. Straten krijgen een stedelijke sfeer, waar landschap en architectuur harmonieus samenkomen. En een karaktervolle collectieve binnentuin met natuurlijke speelelementen voor kinderen stimuleert ontmoetingen.

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “De start bouw van woningen is altijd een heuglijk moment door het grote tekort aan woningen in onze stad. Maar de betaalbare, duurzame woningen van New Roots, waar ook nog veel aandacht is voor architectuur, maakt het extra bijzonder. Het zegt genoeg dat er in deze woningmarkt meer dan 70% van de woningen al zijn verkocht voor dit deelproject WILG.”

Klimaatadaptie & biodiversiteit

Groene daken en gevels vormen samen met de tuinen een gebalanceerd systeem van waterhuishouding, dat anticipeert op klimaatverandering. Alle woningen zijn met zorg ontworpen met de meest duurzame materialen en voorzien van een collectieve Warmte-koudeopslag. In het project worden diverse buurtbatterijen van Iwell toegepast die slim inspelen op het gebruik van zonne-energie om zo piekbelastingen van het net voorkomen.

Bovendien krijgt biodiversiteit een prominente plek in het plan, met diverse nestelmogelijkheden in de gevels van de woningen en een binnentuin met inheemse beplanting voor vlinders, bijen en andere insecten. Zo vinden ook dieren in New Roots een natuurlijke habitat binnen de stad. Daarnaast werkt de groene omgeving verkoelend, beplanting vangt fijnstof op en dempt geluiden. Alles voor een prettige leefomgeving.

De duurzaamheid van het project resulteert in een hoge GPR-score. Deze ligt gemiddeld boven de 8,1. Naar verwachting worden de woningen eind 2024 opgeleverd.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven