Dubbelglas redden van de pindakaas

Recycling van oude ruiten betekent nu dat ze veranderen in pindakaaspotten en flessen. Dat is jammer. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderzoeken het demonteren en hergebruiken van dubbelglas. ‘Glasleveranciers lachten ons uit.’

Zolang het niet breekt, gaat glas eeuwig mee. Maar bij dubbelglas is dat anders. ‘De kit die alles bij elkaar houdt is een zwakkere schakel. Na 25 jaar is de kit verouderd en is de kans op lekkage groot. De ruit isoleert dan niet meer goed’, zegt Rutger Snoek van het RVB. Samen met zijn RVB-collega Erik Boer, beiden adviseurs bij Architectuur en Techniek, vroeg hij zich af hoe het RVB ruiten hoogwaardig kan hergebruiken in plaats van recyclen.

Opwaarderen spouw

‘Toen we begonnen met rondbellen, lachten glasleveranciers ons uit. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij waren gelijktijdig bezig met hoogwaardig hergebruik van glas en we hebben met subsidie nu een onderzoek opgesteld.’ Inmiddels werkt een consortium van marktpartijen samen om oplossingen te bedenken. Er zijn verschillende technieken om een ruit te een tweede leven te geven. Een van de oplossingen is het opwaarderen van de spouw, de ruimte tussen twee platen glas in een ruit. Die ruimte kun je vergroten of vullen met beter isolerend gas. Een andere optie is een nieuwe laag glas toevoegen met een reflecterende coating. Zo isoleert de ruit beter.

Hergebruik beter dan omsmelten

Het RVB stelt gebouwen beschikbaar voor dit onderzoek. Bij het Nationaal Archief in Den Haag begint binnenkort de verbouwing van de gevel. ‘Van alle ruiten in de gevel zullen er zeven beschikbaar zijn voor dit onderzoek. De ruiten zitten naast een balkon en zijn dus makkelijk te bereiken’, aldus Snoek. Het onderzoeksteam zal het glas voorzichtig demonteren. In de werkplaats vindt dan de opwaardering van de ruiten plaats. Als ze weer zo goed als nieuw zijn, gaan ze terug naar hun oude plek.

Het maken van glas kost veel energie. Het omsmelten van oud glas ook. Hergebruik kan veel CO2-uitstoot voorkomen. ‘Als we nu investeren in een duurzamere oplossing dan kan glas langer gebruikt worden met een significante reductie van de milieu impact’, vertelt Snoek. ‘Zodra de resultaten duidelijk zijn, is het belangrijk om deze te delen met de bouwwereld zodat we die een stukje duurzamer kunnen maken.’

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven