Een plein van én voor iedereen. Hoe ga je dat samen vormgeven? Met zoveel stakeholders lijkt het vormgeven van een plein al een opgave. Helemaal als de gemeente ook nog de ambitie heeft om circulariteit en klimaatadaptatie in het plein te verwerken. Dit is het geval in de gemeente hengelo. Vanuit het programma infra futurelabs gingen we in gesprek met marco nijhuis, projectleider realisatie van de gemeente hengelo, en vroegen we ons af hoe de gemeente hengelo het marktplein van hengelo heeft vormgegeven.
Van idee tot Marktplein
Het proces van de gemeente Hengelo over het vormgeven van het Marktplein midden in de stad loopt al enige tijd. Er zijn veel belanghebbenden die een steentje bij willen dragen aan het vormgeven aan het marktplein dat voor iedereen is. Marco Nijhuis geeft aan dat het niet alleen een duurzaam plein moet zijn, maar ook moet het plein dienen als inclusief en educatief. Zo is er nagedacht over hoe het plein toegankelijk is, ook voor mindervaliden. Daarnaast heeft de gemeente Hengelo aandacht besteed aan de storytelling naar de inwoners. Er komen overal borden/plekken met QR-codes waar de bezoeker van het plein kan leren over de duurzame factoren.
Wat is er dan duurzaam aan het marktplein?
Op het plein zijn veel factoren te benoemen die bijdragen aan een circulair en klimaat adaptief plein. Zo vertelt Marco dat er geanalyseerd is welke materialen vrijkomen uit het ‘’oude’’ marktplein en ook hoe deze materialen eventueel hergebruikt kunnen worden in het te realiseren marktplein. Zo zijn de oude betonplaten hergebruikt. Alleen zijn ze op ander formaat gemaakt om het passend te maken bij de uitstraling van het nieuwe marktplein. Ook zijn oude troittorbanden gebruikt als rand van het yogaveld en de watertuinen. Hierbij is er echt gekeken naar de levensduur van de materialen en stonden de kosten voor aanschaf van nieuwe materialen ondergeschikt aan de restkwaliteit van de huidige materialen.
Wist je dat je de bouw live kan volgen? Klik op onderstaande de button en bekijk wat de status is van het Marktplein in Hengelo
Hoe wordt er bewaakt dat het gerealiseerd wordt?
In een Bouwteam wordt er hard samen gewerkt om de beoogde doelen te realiseren. Zo heeft de aannemer, Dusseldorp, ook een grote rol in het meedenken en realiseren van de doelen. Dusseldorp neemt een actieve rol in om innovatieve oplossingen te bedenken die passen binnen de kaders van duurzaamheid en de sociaal, inclusieve factoren van het plein. Daarbij wordt strak gemonitord op het budget en wordt gezamenlijk gekeken naar eventuele compensaties. Marco geeft aan dat hij al eerder heeft gewerkt in bouwteams en dat het iedere keer een uniek proces is. Alhoewel dit het eerste project is waar de focus van het bouwteam op duurzaamheid en innovatie ligt, merkt hij dat zijn ervaring in het werken van bouwteams iedere keer groeit. Zo is het vertrouwen in elkaar (opdrachtnemer en opdrachtgever) dat gezamenlijk de doelen binnen budget gehaald worden. Het is een gelijkwaardige samenwerking en een wisselwerking van ideeën.
Hier kun je alle informatie vinden over de aanpak van het Marktplein in Hengelo. Ook staan alle fases hier uitgebreid omschreven!