Circulaire en energieneutrale sporthal
In november 2022 nam Nermina Kundić (wethouder gemeente Arnhem) de betonnen vloerplaten in ontvangst van gedeputeerde Jan Markink. Hiermee begon de bouw van de circulaire en energieneutrale sporthal officieel. Het terrein waar het voormalig provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A stond, is nu leeg. Het is nu wachten op de definitieve plannen, om er een groen en levendig gebied van te maken.
Van sloopafval naar hergebruik voor de bouw
Als je circulair delft, dan worden de vrijgekomen materialen uit een gebouw zo goed mogelijk herbruikt. Dit betekent dat alle materialen die bij de duurzame sloop van Prinsenhof A vrijkomen, een nieuw leven krijgen. Zo geven we als provincie invulling aan onze rol om de circulaire economie te stimuleren. We laten zien dat het mogelijk is om de cirkel van de circulaire bouw daadwerkelijk te sluiten. En dragen bij aan het verminderen van het gebruik van schaarse grondstoffen. Om toe te werken naar een circulaire provincie.
Fikse CO2-besparing
Bijna alle materialen krijgen een herbestemming: kozijnen, stekkerdozen, vloertegels. Maar het méést uniek is betonhergebruik. In totaal zat er zo’n 7.400 m2 aan betonnen vloerdelen in het oude provinciale kantoorgebouw. Ook het overige deel van de betonnen vloerplaten wandelementen en kerndelen is bestemd voor nieuwbouw. Een nieuwe manier van bouwen, waarbij nieuwbouw opdrachtgevers ervaren dat oude betonplaten prima te demonteren zijn en in hun nieuwbouw passen. Experts staan garant voor een hoge kwaliteit en levensduur. Dat is hier gelukt.
Nu bijzonder, over 10 jaar normaal
“We hebben de ambitie (als Arnhem) om in 2030 voor 50% en in 2050 voor 100% circulair te zijn”, spiegelt Kundić voor. “Dat betekent dat we flink aan de bak moeten. Dat we zo met onze producten en grondstoffen omgaan, dat we ze hoogwaardig hergebruiken. En onze leefomgeving zo min mogelijk vervuilen.”
Dit project draagt daar onmiskenbaar aan bij. “Een groot deel van alle grondstoffen wereldwijd wordt in de bouwsector gebruikt, waarbij de productie van beton en staal voor de grootste milieu-impact zorgt.”
Beton zorgt wereldwijd voor 7% van de CO2-uitstoot. “Dit is nu nog een bijzonder project, maar over 10 jaar hoop ik dat deze manier van circulair bouwen volstrekt normaal is”, aldus Kundić.
Gedeputeerde Jan Markink: “De eerste oude kanaalplaten van Prinsenhof krijgen nu een 2e leven in de duurzame sporthal. Daarmee leveren we hét bewijs dat het kan. En we hopen hiermee anderen te inspireren.”