Nederland kent een groot woningtekort. De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. De oplossing lijkt simpel, meer en sneller woningen bouwen. Dit gebeurt wel maar het aantal nieuwbouwwoningen dat ieder jaar wordt gebouwd, is momenteel bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Daarnaast zijn er tal van obstakels die een snelle bouw tegenhouden zoals de stikstofcrisis, de dure bouwkosten, onzekerheid over nieuwe regelgeving voor beleggers.
Een mogelijke snelle oplossing ligt echter voor de hand; vakantiewoningen flexibel laten bewonen voor langere perioden. Of zelfs voor permanente bewoning door specifieke doelgroepen toestaan (denk hierbij bijvoorbeeld ook aan ouderen) (tijdelijk) permanent te laten bewonen.
Natuurlijk is niet iedere vakantiewoning geschikt voor permanente bewoning. Er moeten duidelijke kaders en regels ingesteld worden welke recreatiewoningen voor permanente bewoning in aanmerking komen en welke niet.
Ook de opmars van de ‘tiny houses’ is wellicht een mooie oplossing om met tijdelijke woonoplossingen meer ruimt te creëren in de woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan doorstroming van ouderen uit eengezinswoningen naar kleinere woningen op plekken met een tijdelijke bestemming, met als grootste voordeel dat er direct meer woningen beschikbaar komen. De overheid zal deze locaties tijdelijk voor 15 of 20 jaar kunnen bestemmen als woonlocatie.