Nieuwe ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’ vol praktische tips

De gratis te raadplegen ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’ staat vol praktische tips rond dat thema. De Handreiking is vanaf nu beschikbaar via ISSO Open, en daarnaast wordt het een bijlage bij het – binnenkort beschikbare – vernieuwde Handboek Zonne-energie.

Op 23 april 2022 werd er in Nederland voor het eerst méér elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windturbines dan er werd verbruikt. Die dag bereikte de productie soms meer dan 100% van het totale stroomverbruik van dat moment. Dit nieuwsfeit maakt nog eens duidelijk dat de vraag naar, en kennis over, goede inpassing van duurzaam opgewekte elektrische energie groeiend is. De Handreiking energieopslag en netinpassing kan daarop een antwoord bieden.

Energiesystemen efficiënter inrichten

“Bij energieopslag in combinatie met zonnepanelen denken veel mensen vaak direct aan het installeren van batterijen. Maar eigenlijk moet je eerst aan andere maatregelen denken, voordat je een vorm van opslag overweegt”, zegt Henry Lootens, specialist elektrotechniek bij ISSO. “Vandaar dat we in de Handreiking energieopslag en netinpassing ook tips geven en aandacht besteden aan zaken als de oost/west-opstelling van zonnepanelen, en het installeren van meer panelen op een omvormer dan het piekvermogen van die omvormer kan verwerken. Dat zijn allemaal manieren om ons energiesysteem efficiënter in te richten. Uiteindelijk is dat ook de reden waarom je een batterij zou willen installeren. Als we datzelfde effect met andere, slimme methoden kunnen realiseren, is dat vaak efficiënter voor de maatschappij.”

Diverse vormen van energieopslag

Toch denkt Lootens dat de vraag naar energieopslag de komende jaren zal groeien. Lootens: “Batterijen zijn een voor de hand liggende vorm van opslag, maar in de Handreiking hebben we ook aandacht voor andere conversievormen, zoals energieopslag in warm water en, voor de toekomst, ook in gassen zoals waterstof. Ook behandelen we in dit document, tot op zekere hoogte, de opbouw en werking van de elektriciteitsmarkt. Dat is voor een installateur belangrijke informatie. Het helpt hem in zijn gesprek met opdrachtgevers, om uit te leggen waarom vormen van energieopslag nu, maar zeker in de toekomst, belangrijk zijn en worden.”

Gratis via open.isso.nl

Deze handreiking spitst zich toe op zonnepaneelprojecten van 1 MWp. De gratis Handreiking energieopslag en netinpassing is ontwikkeld in opdracht van RvO en gratis te raadplegen via open.isso.nl.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven