Gerelateerd nieuws

Praten over veiligheid: gebruik deze toolboxflyers

Een van de kernwaarden uit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) is samenwerking. Leren van elkaar is hierbij een belangrijk onderwerp. Om praten over veiligheid op de agenda te houden, zijn er vanuit de werkgroep leren van E-incidenten drie nieuwe toolboxflyers opgeleverd.

Elke toolboxflyer beschrijft een risico en geeft de veilige werkwijze aan om dit risico te beheersen. Speelt op een werk één van de beschreven risico\’s, bespreek dan voor de uitvoering aan de hand van de toolboxflyer het risico en de bijbehorende maatregelen. De toolboxflyers zijn vrij te gebruiken voor instructie en om in gesprek te gaan met medewerkers over veiligheid.

Flyer: vlamboog bij monteren ringklem op GPL-kabel
Binnen de werkgroep E-incidenten is geconstateerd dat afgelopen jaren meerdere incidenten hebben plaatsgevonden bij het monteren van ringklemmen. Belangrijk leerpunt van deze incidenten is dat bij het monteren te weinig rekening is gehouden met de (mogelijk) slechte kwaliteit van gepantserde papier lood kabels (GPL-kabels). Verder werden monteurs soms in het veld verrast door een type ringklem waar ze nog niet bekend mee waren. Het risico is dat er een vlamboog ontstaat. Belangrijke aandachtspunten en maatregelen zijn bijvoorbeeld: de bekendheid vergroten qua verschillen in conditie van GPL-kabels, het melden van GPL-kabels van slechte kwaliteit en overleg wanneer je te maken hebt met materialen die je nog niet kent. Bekijk hier de hele toolboxflyer.

Flyer: verwijderen gietijzeren gasleidingen
Bij gassaneringsprojecten van Enexis (en ook andere netbeheerders) komt het regelmatig voor dat gietijzeren (GGY of NGY) gasleidingen verwijderd moeten worden. In de praktijk worden er diverse methodes gehanteerd. Met deze toolbox/flyer van Enexis worden op volgorde van meest veilige methode, de drie meest voorkomende manieren besproken:

  1. luchtzaag
  2. knippen met (hydraulische) ketting
  3. slaan met hamer.

Samenvatting: ga altijd uit van de eerste of tweede werkwijze. Een gietijzeren leiding mag nooit onderbroken worden door alleen de voorhamer te gebruiken!

Flyer: vervoer van 12 meter lange gasbuizen
Enexis (en ook ander netbeheerders) kan op projecten 12 meter lange gasbuizen met een vrachtwagen leveren naar afleveradressen (opslaglocatie) die goed bereikbaar zijn, met voldoende ruimte om stempels vast te zetten en te manoeuvreren met een kraan. De aannemer is daarna verantwoordelijk voor veilig vervoer van opslaglocatie naar werklocatie met bij voorkeur:

  1. buizenwagen (aanhanger) indien dit niet lukt
  2. lopend (handmatig) in beginsel met hulpmiddelen zoals kraan en als dit niet mogelijk is
  3. buizen korter maken (doorzagen) welke niet de voorkeur verdient in verband met meerdere verbindingen in het net.

Raadpleeg hier de toolbox/flyer van Enexis.

Leren van incidenten
Sinds begin dit jaar is er naast de werkgroep E-incidenten ook de werkgroep leren van G-incidenten gestart. Het melden van (bijna) incidenten gerelateerd aan elektriciteit en gas kan op de site van BEIVIAG. Het doel is om, binnen de GVE, binnen de keten en binnen de werkgroepen is te leren en niet om te wijzen! Wil jij je ervaring delen naar aanleiding van een (bijna) incident, neem contact op met Yvonne de Rijck

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven