Gerelateerd nieuws

Provincie Noord-Holland wil verspilling van grondstoffen in de bouw aanpakken

De provincie Noord-Holland heeft Fanauw Hoppe aangesteld als ketenaanjager voor de Noord-Hollandse bouwsector. Hiermee wil de provincie de verspilling van kostbare grondstoffen aanpakken. Wat afval is voor het ene bedrijf, kan een grondstof zijn voor een ander. In een circulaire economie zijn dit soort ketens van grondstoffen van groot belang. Fanauw Hoppe gaat het komende jaar Noord-Hollandse bedrijven in de bouw ondersteunen om samen te werken en zo ketens van bouwgrondstoffen te vormen. De provincie richt zich op de bouwsector vanwege de grote impact die daar gemaakt kan worden. De bouwsector zorgt voor ruim 10% van de nationale CO2-uitstoot en er worden nog veel grondstoffen verspild.

Van doelen naar uitvoering

De provincie Noord-Holland wil dat haar economie in 2050 volledig circulair is en dat het gebruik van eindige grondstoffen in 2030 met 50% is gedaald. De provincie zet daarom in op het verminderen van afval en het beter benutten van de grondstoffen uit de reststromen die over blijven. De ketenaanjager brengt de mogelijkheden voor circulair gebruik van bouwgrondstoffen in Noord-Holland in kaart om vervolgens bedrijven met elkaar te verbinden en zo grondstofketens te sluiten. Daarnaast maakt hij kansen en belemmeringen voor samenwerking in de keten inzichtelijk.

Over Fanauw Hoppe

Fanauw Hoppe is ruim 17 jaar werkzaam als strategisch adviseur in de bouwsector en gespecialiseerd in complexe programma’s en vraagstukken. In die tijd ontwikkelde hij zich tot expert op het gebied van circulair bouwen, energie en klimaat. Fanauw geeft regelmatig cursussen en presentaties op het gebied van duurzaam en circulair bouwen en ontwikkelen. 

Hoppe: “Ik wil de transitie aanjagen en versnellen naar een duurzame en circulaire maatschappij, waarbij we als mens beseffen dat we onderdeel zijn van de planeet en niet er over heersen. Dat klinkt nogal groots, maar ik ben een pragmatische radicaal. We zullen hopelijk met een ‘hink-stap-sprong’ de overgang gaan maken en ik besef dat dit een langlopend proces is. Ik vind het een machtig interessante periode om actief in te zijn. Het beter waarderen en benutten van waardevolle vrijkomende materialen, is daarin een mooie ontwikkeling.”

Wat is een circulaire economie

In een circulaire economie worden producten minder en langer gebruikt en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Zo blijven grondstoffen die niet meer aangevuld kunnen worden, zoals mineralen, metalen, olie, gas en steenkool, behouden. Ook vermindert de CO2 uitstoot die nu nog bij het delven en vervoeren van grondstoffen wordt uitgestoten. In de circulaire economie worden daarom producten waar kan gedeeld, zo lang mogelijk gebruikt, gerepareerd en opnieuw gebruikt. Aan het einde van de levensduur worden de producten gerecycled (uit elkaar gehaald, gedemonteerd en de grondstoffen opnieuw gebruikt). Wanneer nieuwe grondstoffen nodig zijn, komen deze in een circulaire economie van natuurlijke, hernieuwbare bronnen als hout, bamboe en olifantsgras. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven