Gerelateerd nieuws

Bouw- en mijnbouwmachine-industrie kijkt uit naar bauma 2022

Van 24 tot en met 30 oktober 2022 kunt u een indrukwekkende bauma-beurs in München beleven met een hoge internationale deelname. Als internationale industriële ontmoetingsplaats voor bouwmachines, bouwmaterialenmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines biedt bauma een uitgebreid overzicht van marktleiders, innovaties en toekomstgerichte belangrijke onderwerpen.

Al aan het begin van het jaar werd 97 procent van de aangeboden ruimte bevestigd door exposerende bedrijven. Cijfers die Klaus Dittrich, voorzitter en CEO van Messe München, zeer optimistisch maken: “Deze feedback laat duidelijk zien dat onze klanten stevig hebben gepland voor bauma. In persoonlijke gesprekken horen we keer op keer hoezeer exposanten en bezoekers uitkijken naar de persoonlijke uitwisseling en natuurlijk de bijzondere sfeer op bauma. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een indrukwekkende bauma gaan zien met een hoge internationale deelname.”

Mijnbouwgebied weer sterk

Opnieuw presenteert de mijnbouwsector, waarin bauma Europees koploper is, zich opnieuw sterk. Naast bekende industriereuzen als BHS Sonthofen, Herrenknecht, Komatsu, Liebherr, Schulte Strathaus of Zeppelin Baumaschinen zijn Matrix Design Group uit de VS, Resemin uit Peru, Roco9 uit Groot-Brittannië, Tesab Engineering uit Groot-Brittannië en Weber Mining & Tunneling uit Frankrijk dit jaar voor het eerst vertegenwoordigd. Minearc Systems van de Australische markt, die aantrekkelijk is voor de mijnbouw, zal er weer zijn.

Innovatiehub en Innovatieprijs met nieuwe categorieën

Maar niet alleen in de mijnbouwsector, maar ook in alle andere industriesegmenten is bauma van groot belang, omdat het al vele jaren wordt beschouwd als een onbetwiste wereldwijde innovatiemotor met de vele innovaties van de exposanten.

Bauma’s claim als innovatiehub wordt ook ondersteund door de LAB0-innovatiehal met de speciale ruimtes bauma FORUM, Virtual Reality, MIC 4.0, Start-ups en Science Hub. Daarnaast wordt de Think Big promotie van jong talent opnieuw afgeschilderd als een belangrijk onderwerp in de industrie.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de VDMA, Messe München en toonaangevende verenigingen uit de Duitse bouwsector voor de 13e keer de internationale innovatieprijs op bauma aanbieden. De prijs eert onderzoeks- en ontwikkelingsteams van bedrijven en universiteiten die praktische geavanceerde technologie voor de bouw-, bouwmaterialen- en mijnbouwindustrie naar marktrijpheid brengen terwijl ze de hulpbronnen, het milieu en de mensen in de gaten houden. Dit komt ook tot uiting in de prijscategorieën die zijn herzien. Het gaat nu om klimaatbescherming, digitalisering, machinetechniek, bouw en onderzoek.

Bouwmethoden en materialen voor de uitdagingen van onze tijd

Klimaatverandering, eindige natuurlijke hulpbronnen, tekort aan geschoolde werknemers: de wereldwijde bouwmachine-industrie heeft ook te maken met de grote problemen van het heden. Moderne bouwmethoden en materialen kunnen hier een deel van de oplossing zijn.

De afbraak en verwerking van bouwmaterialen, het bouwproces zelf, het onderhoud en de sloop van gebouwen en infrastructuurgebouwen gaan gepaard met een hoge kooldioxide-uitstoot. Cement is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor acht procent van de wereldwijde uitstoot van klimaatbeschadigend gas. De Britse denktank Chatham House vond het volgende beeld: Als de cementindustrie een land was, zou het na China en de VS de op twee na grootste CO2-uitstoter ter wereld zijn. Slechts een derde hiervan is het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool of petroleumcokes, het grootste deel komt vrij door de procesgerelateerde afbraak van kalksteen.

CCU en CCS in de cementindustrie

“Als je hier iets aanzienlijk wilt verbeteren, moeten er fundamentele technologische veranderingen plaatsvinden”, zegt Christoph Danner, consultant voor bouwmachines en bouwmaterialenfabrieken bij de Duitse ingenieursfederatie (VDMA). Een optie met een hoog potentieel is volgens hem het afvangen van CO2 en het daaropvolgende gebruik ervan (Carbon Capture and Utilization, CCU) of de veilige en permanente opslag ervan in diepliggende geologische gesteentelagen (Carbon Capture and Storage, CCS). “Op deze manier kan 95 procent van de koolstofdioxide die wordt geproduceerd bij de cementproductie worden opgevangen”, meldt Danner. De eerste CO2-afvanginstallatie voor cementproductie in Duitsland wordt momenteel gebouwd in Rohrdorf. Volgens het plan zal het eind juni 2022 in gebruik worden genomen en vervolgens twee ton koolstofdioxide per dag afvangen, die vervolgens door de regionale chemische industrie zal worden gebruikt.

Behoud van hulpbronnen door recycling

Naast klimaatbeschermende maatregelen wordt de bouwsector ook opgeroepen om in de toekomst spaarzamer om te gaan met eindige grondstoffen. Zo is zand de laatste jaren steeds meer in het middelpunt van de publieke belangstelling komen te staan als meest gebruikte, maar steeds schaarser wordende materiaal op aarde. Een benadering om hulpbronnen te besparen is om sloopmaterialen met moderne breek- en zeeftechnologie direct op het punt van accumulatie te verwerken op een zodanige manier dat ze ter plaatse kunnen worden gebruikt voor nieuwbouwprojecten. “Dit verlicht niet alleen de belasting van natuurlijke afzettingen, maar vermijdt ook sterk transport, broeikasgasemissies en lawaai en luchtvervuiling in dichtbevolkte stedelijke gebieden”, benadrukt Alexandre Marchetta, voorzitter van het Comité voor Europese bouwmachines (CECE, Brussel).

Moderne technologieën maken bouwberoepen aantrekkelijker

Als een verdere uitdaging vereist de wereldwijde bouwhausse een verhoging van de productiviteit. “Gezien het tekort aan vakmensen kan dit niet meer alleen door ‘meer mensen’ worden bereikt”, zegt Tim-Oliver Müller, algemeen directeur van het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V. (Duitse vereniging voor de bouwsector). In plaats daarvan moeten digitale werkmethoden, innovatieve producten en machines en de mogelijkheden van industriële en steeds meer AI-ondersteunde processen steeds meer in beeld komen. “Onderwerpen die op hun beurt enthousiasme opwekken bij jongeren en, naast productiviteit, ook de aantrekkelijkheid van de industrie zouden vergroten”, zegt Müller. Ook de moderne bouwmachinetechniek speelt volgens hem hierbij een belangrijke rol. “We merken nu al aan het toenemende aantal leerlingen dat bijvoorbeeld het functieprofiel van bouwmachinebediener weer aanzienlijk aantrekkelijker wordt. Dat heeft veel te maken met het feit dat de werkplek in de bestuurderscabine de laatste jaren steeds digitaler is geworden, maar ook comfortabeler”, meldt de branche-expert.

Vijf hoofdthema’s

“Bouwmethoden en materialen van morgen” is dan ook een van de hoofdthema’s van bauma. In totaal zullen vijf toekomstige onderwerpen van de bouw-, bouwmaterialen- en mijnbouwmachine-industrie centraal staan in live presentaties, discussierondes en lezingen. Bauma speelt immers ook inhoudelijk een voortrekkersrol.

De belangrijkste onderwerpen voor bauma 2022 zijn:

  1. Bouwmethoden en materialen van morgen
  2. De weg naar autonome machines
  3. Mijnbouw – duurzaam, efficiënt en betrouwbaar
  4. Digitale bouwplaats
  5. De weg naar nul uitstoot

Elk belangrijk onderwerp wordt belicht in een vijfdelige webinarserie, de bauma TALKS, in de aanloop naar bauma 2022.

Op bauma richten de themadagen in het bauma FORUM zich elk op een belangrijk onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Industrie, wetenschap en de start-up scene zullen in spannende lezingen, keynotes en paneldiscussies praten over wat de industrie beweegt en in de toekomst zal vormgeven.

De themadagen zijn:

  • 24 oktober: Bouwmethoden en materialen van morgen
  • 25 oktober: De weg naar autonome machines
  • 26 oktober: Mijnbouw – duurzaam, efficiënt en betrouwbaar
  • 27 oktober: Digitale bouwplaats
  • 28 oktober: De weg naar nul uitstoot

Een bezoek waard aan bauma 2022

Naast de hierboven genoemde belangrijke onderwerpen biedt bauma in München in oktober 2022 eindelijk de mogelijkheid om de vele innovaties, innovaties en trends in de industrie niet alleen persoonlijk te zien, maar ook om ze echt te verdiepen. Je zult veel nieuwe ideeën tegenkomen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven